Știri

Câți ani trebuie să muncească un român pentru a primi pensia minimă de 1281 de lei lunar

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a dezvăluit durata necesară de muncă pentru ca un cetățean român să fie eligibil pentru indemnizația minimă socială de 1281 lei. Această informație a fost parte a anunțului făcut odată cu publicarea de către Ministerul Muncii a proiectului de hotărâre de Guvern care stabilește regulile de aplicare a legii sistemului public de pensii.

Proiectul de hotărâre detaliază implementarea legii pensiilor, oferind claritate și consistență în administrarea pensiilor pentru a susține bunăstarea pensionarilor din România. Un punct cheie al acestor reguli este stabilitatea perioadei minime de contribuție, pe care Budăi o menționează ca fiind o normă comună în legislația tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Conform noilor prevederi, pentru a obține pensia minimă de 1281 lei lunar, este necesar un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Budăi subliniază menținerea acestui prag fără modificări ale perioadei standard de cotizare, adăugând o inovație pentru mame cu acordarea a șase luni pentru fiecare copil, după discuții cu Comisia Europeană și Banca Mondială.

Legea include și recalcularea tuturor pensiilor, activând formula fără coeficienți de corecție începând cu 1 septembrie 2024, menținând nivelul actual al pensiilor în cazul scăderilor. Din ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, atingând 2.032 lei, cu ajustări anuale bazate pe inflație și creșterea salariului mediu brut, îmbunătățind stabilitatea sistemului de pensii la recomandarea Comisiei Europene. Această actualizare propune o strategie de ajustare a pensiilor legată de performanța bugetului asigurărilor sociale sau inflație, garantând cel mai favorabil procent de majorare.

0250
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.