Știri

Casa de pensii cere pensioarilor să aducă un al doilea document. Lista pensionarilor care trebuie urgent să depună actul

Mai sunt mai puțin de trei luni până ce românii vor începe să primească în plic decizia de recalculare a pensiei.

Cea de-a doua majorare a pensiei de anul acesta pare din ce în ce mai aproape cu fiecare pas pe care autoritățile îl fac. De exemplu, cu doar câteva zile în urmă, au fost publicate normele de aplicare a noii legi a pensiilor.

Iar autoritățile în domeniu susțin că decizia de recalculare va fi primită de români începând din luna mai.

Mulți pensionari se întreabă, însă, ce trebuie să facă după ce primesc în plic decizia de recalculare. Răspunsul este unul foarte simplu: nimic.

”Nu trebuie să se deplaseze la Casele de Pensii, aceste calcule se vor face din oficiu, se va face acea calculare mare unde se vor așeza acele principii de care am vorbit până acum.

Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt, și după vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul.

Deci lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”, a spus fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

”Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a confirmat și Simona Bucura Oprescu, actualul ministrul al Muncii.

Documentul care trebuie depus „din proprie inițiativă” la Casa de Pensii

Există însă o categorie de români care va fi nevoită să se deplaseze totuși la Casele de Pensii și să depună un document care ar putea conta la recalculare. Este vorba despre adeverința de sporuri sau prime, care până în acest moment nu erau luate în calcul, dar și documentele în ceea ce privește acordul global.

”Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a mai explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Se vor lua în calcul primele și sporurile

La recalculare se vor lua în calcul şi perioadele de necontributivitate, atunci când persoana s-a aflat în armată, șomaj sau la facultate.

De asemenea, se vor lua în calcul și primele, sporurile sau orele suplimentare ale angajatului.

O altă noutate importantă este că mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni.

0154
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.