Știri

Mai trebuie acte pentru recalcularea pensiilor. Ce seniori sunt vizați

A doua majorare de care pensionarii vor beneficia în acest an a intrat în linie dreaptă. Cu toate acestea, autoritățile avertizează că pentru anumite categorii de pensionari mai sunt necesare documente pentru recalcularea pensiilor.

Conform ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, aproape 95% dintre dosarele pentru recalcularea pensiilor au fost deja evaluate. Practic, peste aproape trei luni, pensionarii vor începe să primească deciziile de recalculare prin poștă.

„Nu trebuie să se deplaseze la Casele de Pensii, aceste calcule se vor face din oficiu. Se va face acea calculare mare unde se vor așeza acele principii de care am vorbit până acum. Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt. După vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent.

Aici putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul. Deci lucrurile curg de la sine. Oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”, a spus expllicat Marius Constantin Budăi, fostul Ministru al Muncii.

Faptul că pensionarii nu vor trebui să se deplaseze la Casele de Pensii a fost confirmat și de actualul ministru, Simona Bucura Oprescu.

Potrivit acesteia, procesul de digitalizare a dosarelor de pensii este în plină desfășurare. „Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii. Este vorba de digitalizarea dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică. Legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor. Dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Și totuși mai sunt necesare documente

Există însă situații speciale, când pensionarii vor trebui totuși să se deplaseze la Casele de Pensii. Este cazul în care aceștia vor trebuie să depună documente care ar putea conta la recalculare. Ca de exemplu adeverințele de sporuri sau prime. Acestea, până în prezent, nu au fost luate în calcul. Aceeași siutație se regăsește și în cazul documentelor pentru acordul global.

„Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263. Nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul. Dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global. Doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global și are documentul trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a precizat fostul ministru Budăi.

Conform acestuia, la recalculare se vor lua în calcul şi perioadele de necontributivitate (armată, șomaj sau facultate). De asemenea, se va ține cont și de primele, sporurile sau orele suplimentare ale angajatului, potrivit antena3.

0118
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.