Știri

8 Martie. Se dau tichete-cadou de până la 300 de lei

Companiile din România vor oferi angajatelor, în acest an, de 8 Martie, tichete-cadou pe suport electronic ce pot ajunge la 300 de lei, arată o analiză de specialitate, publicată luni.

Ziua Femeii este una dintre ocaziile speciale în care angajatorii români pot acorda vouchere cadou, conform unor reguli reglementate în 2022. Anul acesta, se dau tichete cadou pentru femei de 8 Martie. Valoarea tichetelor cadou este de până la 300 de lei, conform legii. Această inițiativă nu doar aduce bucurie, ci și oferă un beneficiu financiar considerabil atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

O veste foarte bună pentru angajați vine odată cu majorarea plafonului de la 150 la 300 de lei, conform unei Ordonanțe de Urgență emise la finalul lunii decembrie 2021. Această schimbare nu doar dublează suma disponibilă, ci și elimină impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii pentru aceste sume, conform Codului Fiscal. Astfel, tichetele cadou devin complet neimpozabile, reprezentând un beneficiu considerabil pentru beneficiari.

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei”, informa ANAF.

Potrivit legii, voucherele se pot acorda în următoarele situații:

cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

„Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, preciza ANAF.

Tichetele valorice trebuie emise sub formă de card
Mai mult, ANAF clarifică că sumele sub 300 de lei nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, facilitând și mai mult avantajele acestor tichete cadou. În ordonanța de urgență a fost introdusă și obligativitatea ca toate tichetele valorice, inclusiv certificatele cadou, să fie numai sub formă de card și să elimine biletele fizice.

Această schimbare nu doar că aduce beneficii în ceea ce privește gestionarea și distribuirea acestora, ci și facilitează adaptarea la tehnologia modernă. Oferta de tichete cadou pentru femei de 8 Martie reprezintă nu doar un gest simbolic, ci și o modalitate concretă de apreciere a contribuțiilor femeilor în mediul profesional și familial.

Angajatorii care decid să ofere aceste tichete trebuie să aibă grijă să o facă într-un mod echitabil și nediscriminatoriu. Cu majorarea plafonului și adaptarea la tehnologia modernă, aceste tichete cadou devin o opțiune atrăgătoare și avantajoasă pentru toți cei implicați.

Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 Martie pentru a celebra atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Anul acesta, se dau tichete cadou pentru femei de 8 Martie, valoarea tichetelor cadou fiind de până la 300 de lei.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică, cele mai multe angajate sunt din Bucureşti şi Ilfov (22%), Argeş (7%), Bacău (6%) şi Bihor (5%). Conform Up România, sumele încărcate pe cardurile-cadou, de Ziua Femeii, sunt cheltuite în mai puţin de o lună de la alimentare, iar cele mai multe dintre beneficiare aleg să se răsfeţe în saloanele de înfrumuseţare, să-şi reînnoiască garderoba sau să cumpere articole pentru copii.

‘Ziua Internaţională a Femeii este un bun prilej pentru angajatorii din România să-şi arate aprecierea şi recunoştinţa faţă de femeile din companie. Acestea pot primi până la 300 de lei, de 8 Martie, prin cardul cadou, sumele alocate nefiind supuse impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale.

Din datele Up România, anul trecut, numărul celor care au ales să ofere angajatelor acest beneficiu extra-salarial a fost în creştere cu 58% comparativ cu 2022. De asemenea, numărul femeilor care l-au primit a crescut cu 37% comparativ cu anul precedent’, se arată în analiza Up România. Potrivit sursei citate, anul trecut, ierarhia companiilor care au acordat tichete cadou de 8 Martie plasează pe primele locuri industrii, precum cea textilă, urmată de comerţ şi de servicii. Numărul IMM-urilor care au oferit acest avantaj a crescut cu 72%, în 2023 faţă de 2022.

De asemenea, 20% dintre companiile care au acordat tichete cadou de 8 Martie 2023 au fost firme mici şi mijlocii. Tichetele-cadou pe suport electronic pot fi oferite din bugetul cheltuielilor sociale şi sunt deductibile fiscal în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Up România face parte din Grupul Up şi deserveşte peste 25.000 de clienţi şi mai mult de 800.000 de beneficiari.

Cu o prezenţă de peste 20 de ani în România, compania oferă diverse instrumente de motivare şi soluţii financiare avantajoase pentru performanţa businessului, printre care se află produse şi servicii pentru salariaţi, platforma de beneficii flexibile Up MultiBeneficii, soluţii digitale interactive de incentivare şi recompensare STIM Online, servicii dedicate comercianţilor, precum şi soluţii personalizate pentru modernizarea sectorului de acţiune socială, precizează Agerpres.

0180
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.