Știri

Băutura care dublează riscul de AVC în decurs de o oră

Un atac cerebral este o urgență medicală care necesită o reacție rapidă. Cercetările au arătat că doar o singură băutură poate dubla sau chiar mai mult riscul de a suferi un atac cerebral în decurs de o oră de la consum.

Un atac cerebral este o afecțiune medicală gravă și amenințătoare de viață care apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă. Deciziile proaste legate de stilul de viață pot declanșa un atac cerebral, iar un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane de Cardiologie, intitulat „Stroke”, arată cât de repede pot apărea aceste efecte negative.

Riscul de atac cerebral pare să se dubleze în ora următoare consumului unei singure băuturi alcoolice – fie că este vorba de vin, bere sau băuturi spirtoase.

„Impactul alcoolului asupra riscului de atac ischemic pare să depindă de cantitatea și frecvența cu care bei”, a declarat Murray A. Mittleman, M.D., Dr.P.H., autorul principal al Studiului de declanșare a atacului cerebral (SOS) și director al Unității de Cercetare Epidemiologică Cardiovasculară la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Școala de Medicină Harvard din Boston, Massachusetts.

Înainte de SOS, cercetătorii nu știau dacă consumul de alcool avea un impact imediat asupra atacului ischemic (cauzat de un cheag de sânge într-un vas către sau în creier), deși consumul modest de alcool (mai puțin de două băuturi pe zi) ar putea potențial reduce riscul pe termen lung.

Cercetătorii au intervievat 390 de pacienți cu atac ischemic (209 bărbați, 181 femei) aproximativ trei zile după atacul lor cerebral cu privire la multe aspecte ale vieții lor.

Pacienții au fost excluși dacă atacul cerebral le-a afectat grav capacitatea de a vorbi sau dacă nu erau suficient de bine pentru a participa.

Patrușpe pacienți consumaseră alcool în decurs de o oră de la debutul atacului cerebral.

Comparativ cu momentele în care alcoolul nu era consumat, riscul relativ de atac cerebral după consumul de alcool a fost de 2,3 ori mai mare în prima oră.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că riscul a fost de 1,6 ori mai mare în a doua oră și cu 30% mai mic decât linia de bază (începutul studiului) după 24 de ore.

Modelele au rămas aceleași indiferent dacă participanții consumaseră vin, bere sau băuturi distilate. Atunci când cercetătorii au eliminat pacienții care fuseseră expuși altor posibili declanșatori (cum ar fi exercițiile fizice intense sau consumul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină) chiar înainte de atacurile lor, conexiunea cu alcoolul nu s-a schimbat.

Doar un participant consumase mai mult de două băuturi în ora precedentă atacului cerebral, iar eliminarea acestor date nu a modificat modelul.

„Dovezile privind consumul excesiv de alcool sunt consistente: Atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, acesta crește riscul de atac cerebral”, a spus domnul Mittleman.

„Dar descoperim că este mai complicat cu consumul moderat de alcool. Este posibil ca riscul tranzitoriu crescut de atac cerebral cauzat de consumul moderat de alcool să fie depășit de beneficiile mai mari pe termen lung pentru sănătate.”

Imediat după consumul de alcool, presiunea sângelui crește, iar trombocitele devin mai lipicioase, ceea ce poate crește posibilitatea formării unui cheag.

Cu toate acestea, utilizarea constantă a cantităților mici de alcool este asociată cu schimbări benefice în lipidele sanguine și vasele de sânge mai flexibile, ceea ce poate reduce riscul în general.

„Până în acest moment, nu avem suficiente dovezi pentru a spune că oamenii care nu consumă alcool ar trebui să înceapă sau că cei care consumă cantități mici – în jur de o băutură pe zi – ar trebui să se oprească”, a spus domnul Mittleman.

O răspuns mai concludent ar necesita un studiu controlat în care unele persoane sunt selectate aleatoriu să consume alcool în timp ce altele nu, a mai spus el.

Este important de remarcat faptul că descoperirile ar putea să nu se aplice pacienților cu atac cerebral sever.

Factori de risc imposibil de schimbat
Nu este posibil să se prevină complet atacurile cerebrale deoarece unele lucruri care cresc riscul de afecțiune nu pot fi schimbate.

Conform NHS, acestea includ:

Vârsta – ai mai multe șanse să ai un atac cerebral dacă ai peste 55 de ani, deși aproximativ unul din patru atacuri cerebrale apare la persoane mai tinere
Istoricul familial – dacă un membru apropiat (părinte, bunic, frate sau soră) a avut un atac cerebral, riscul tău probabil este mai mare
Etnicitatea – dacă ești asiatic de sud, african sau din Caraibe, riscul tău de atac cerebral este mai mare, parțial din cauza faptului că ratele de diabet și tensiune arterială ridicată sunt mai mari în aceste grupuri

0183
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.