Știri

Medicii verterinari avertizează: Câte grame de mânacare trebuie să mănânce, de fapt, câinele tău în funcție de vârstă și talie

Multi dintre noi nu stim ce fel de mancare sa ii oferim cainelui, insa este foarte important sa stim care este cantitatea necesara cainelui, iar acest lucru se calculeaza in functie de rasa, greutate si varsta.

Calitatea mancarii pe care i-o dai cainelui tau afecteaza in mod direct cantitatea pe care el trebuie sa o manance. Mancarea slaba calitativ nu contine nutrientii necesari per portie precum mancarea premium, astfel cainele tau trebuie sa manance mai multa pentru a asimila acei nutrienti valorosi corpului lui.

Din pacate, asta inseamna ca vei face risipa, deoarece mancarea slaba calitativ contine o multime de ingrediente de umplutura pe care cainele tau nu le poate digera, ceea ce il va trimite de mai multe ori afara. Din cauza varietatii mari a valorilor nutritive in alimentele pentru caini, nu exista un raspuns care sa iti arate cat de mult iti poti hrani cainele, dar exista cateva formule simple si de incredere pe care le poti utiliza.
Cantitatea potrivita pe care trebuie sa i-o dai cainelui tau depinde de:

Varsta
Rasa si/sau marime
Inaltime
Nivelul de activitate

Nutritionistii au descoperit o formula numita ,,Resting Energy Requirements” cu care poti calcula de cate calorii are nevoie cainele tau zilnic. Poti folosi aceasta formula pentru a afla ce cantitate de hrana trebuie sa ii dai cainelui. Retine ca este o formula generica, creata pentru a satisface nevoile generale ale unui caine, insa alimentatia multor caini implica mai multe nevoi decat cele normale.

Formula: greutatea cainelui in kg x 30 +70 = caloriile zilnice
Ex: 9,7 kg x 30 + 70 = 361 calorii/zi

Cantitatea de mancare pentru puii de catel

Puii si cainii foarte activi au nevoie de o cantitate dubla de calorii fata de un caine la o varsta medie, care este mai mult sedentar. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii livrezi o cantitate dubla de mancare. De exemplu, daca vrei sa afli cat trebuie sa iti hranesti catelul care este pui sau adolescent, printr-o cantitate dubla de mancare pentru adulti nu obtine nutrientii necesari de care are nevoie. Trebuie sa alegi mancare special conceputa pentru catei si de preferat una care este potrivita marimii/ rasei catelului tau.

Cantitatea de mancare pentru gestante sau catelele care alapteaza

Daca vrei sa afli cata mancare trebuie sa ii dai catelei tale gestante sau care alapteaza, doar dubleaza-i caloriile de care are nevoie in mod normal (dar, de asemenea, acest lucru sa permita o crestere a greutatii ei si sa se adapteze in consecinta). Retine ca gestantele si femelele care alapteaza au nevoie de extra apa, astfel, pastreaza mereu bolul cu apa plin.

Una dintre mancarurile special concepute pentru gestante este Hrana uscata pentru caini Royal Canin, un produs special conceput pentru a oferi o solutie nutritionala femelelor de talie mica, aflate in ultima parte a gestatiei sau in perioada de lactatie.

Cantitatea de mancare pentru cainii adulti

Cantitatea cainilor adulti depinde foarte mult de sanatatea lor. Unii caini adulti sunt sanatosi si activi, pe cand altii sunt lenesi sau au probleme de sanatate, precum probleme cu inima sau rinichii ori diabet.

Cainii adulti sanatosi au nevoie de mai multe proteine fata de un caine normal adult, pentru a-si mentine muschii sanatosi. Ceilalti cu probleme de sanatate au nevoie de suplimente speciale sau de o dieta potrivita si personala. Exista tipuri de mancare speciala pentru cainii adulti, dar si mancare special conceputa pentru diferitele tipuri de boli.

Cantitatea de mancare pentru cainii supraponderali

Sa decizi ce cantitate de mancare sa ii dai cainelui tau de talie mare si supraponderal poate reprezenta o provocare. Iti doresti ca toti membri familiei sa fie fericiti, inclusiv cainele tau, iar limitandu-i activitatea preferata (mancatul), este foarte neplacut pentru el.

Cu toate acestea, obezitatea canina este in crestere si poarta cu ea unele riscuri foarte grave de sanatate, inclusiv probleme articulare/ de sold, afectiuni cardiace, diabet si daune altor organe. Un caine obez nu este un caine fericit, asa ca este foarte important ca animalul tau sa ramana slab.

Hrana uscata pentru caini Petkult Sensitive Maxi Adult cu miel si orez 12 kg este potrivita pentru cainii cu probleme digestive sau sensibili si asigura toate substantele necesare unei cresteri sanatoase.

De altfel, poti gasi cantitatea potrivita de mancare in tabelele de mai jos, in functie de greutatea si varsta catelului tau.

Ghidul pentru catei – cainii de talie mica si medie

Hrana uscata pentru caini Royal Canin Mini Adult 8 kg asigura o alimentatie completa pentru caini (de la 10 luni la 8 ani), de talie mica. Hrana uscata pentru caini Petkult Sensitive Medium Adult cu miel si orez 12 kg contine ingrediente 100% naturale si are o formula avansata care asigura toti nutrientii necesari pentru sanatatea si bunastarea cainilor adulti de talie medie cu varsta cuprinsa intre 1-7 ani si greutatea 10-25 kg.

Hrana uscata pentru caini Petkult Sensitive Maxi Junior cu miel si orez 12 kg contine ingrediente 100% naturale, cu o formula avansata care asigura nutrientii necesari pentru sanatatea si bunastarea cainilor juniori de talie mare (6-18 luni).

Hrana umeda pentru caini Petkult Adult cu vita 800 g este destinata tuturor raselor de caini adulti carora le asigura o nutritie completa, perfect adaptata necesitatilor specifice varstei adulte.

Hrana uscata pentru caini Bosch Adult cu pasare si mei 15 kg asigura o alimentatie completa pentru cainii adulti cu activitate fizica normala.

Hrana uscata pentru caini Acana Heritage Adult Large Breed 17 kg nu contine cereale si este potrivita pentru cainii adulti din toate rasele, de talie mare cu o greutate mai mare de 25 kg.

0112
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.