Știri

UPDATE Un cutremur de 4.2 s-a produs în România și a fost resimțit destul de tare de români

România a fost zguduită de un cutremur de 4.3 grade la ora locala 11:25. INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PĂMÂNTULUI INCDFP TRANSMITE:

În ziua de 29 Februarie 2024, la ora 11:25:46 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 140.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 57km SE de Sfantu-Gheorghe, 59km V de Focsani, 60km NV de Buzau, 64km E de Brasov, 80km NE de Ploiesti

UPDATE, ora 11:40 – Seismul produs în România a fost actualizat la magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter.

Pe aplicatia INFP romanii s-au plans ca au resimtit cutremurului puternic si s-au speriat.

România, situată într-o zonă seismologic activă a Europei, a fost martora mai multor astfel de evenimente de-a lungul istoriei sale. În perioada anilor 2000-2024, țara a înregistrat mai multe cutremure semnificative, dintre care unele au avut consecințe serioase atât la nivel local, cât și național.

1. Cutremurul din Vrancea, 2004

Unul dintre cele mai semnificative cutremure din această perioadă a avut loc în zona seismică Vrancea, cunoscută pentru activitatea sa seismologică intensă. În anul 2004, un cutremur cu magnitudinea de aproximativ 6.0 pe scara Richter a zguduit regiunea, provocând panică în rândul populației și daune materiale importante. Deși nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, acesta a reamintit importanța pregătirii și a măsurilor de protecție seismică.

2. Cutremurul din 22 noiembrie 2014

Un alt cutremur notabil a avut loc la 22 noiembrie 2014, cu o magnitudine de 5.7 pe scara Richter. Epicentrul a fost tot în regiunea Vrancea, iar cutremurul a fost resimțit puternic în București și în alte orașe mari. Deși nu au fost raportate victime, au fost pagube materiale și a fost afectată infrastructura, ceea ce a stârnit discuții despre starea clădirilor și necesitatea consolidării acestora.

3. Seria de cutremure din 2018

Anul 2018 a fost marcat de o serie de cutremure, dintre care cele mai puternice au avut loc în luna octombrie. Aceste cutremure au avut magnitudini cuprinse între 5.5 și 5.8 pe scara Richter și au fost concentrate tot în zona Vrancea. Deși nu au fost raportate daune majore sau pierderi de vieți, frecvența lor ridicată într-un interval scurt de timp a cauzat îngrijorare și a evidențiat necesitatea unor măsuri de prevenire și pregătire mai bune.

4. Cutremurul din 2020

În anul 2020, un cutremur cu magnitudinea de 5.2 a lovit din nou zona Vrancea, fiind resimțit în mare parte din țară, inclusiv în capitală. Deși nu au fost înregistrate victime, cutremurul a pus în evidență fragilitatea anumitor clădiri și infrastructuri, determinând autoritățile să accelereze programele de consolidare și să revizuiască reglementările de construcție.

5. Observații recente

În ultimii ani, România a continuat să înregistreze cutremure de intensitate variată, majoritatea concentrându-se în zona seismică Vrancea. Deși majoritatea acestor cutremure nu au avut efecte devastatoare, ele servesc drept memento constant al necesității unui sistem robust de monitorizare seismică și de educație a publicului privind măsurile de siguranță în caz de cutremur.

În concluzie, perioada 2000-2024 a subliniat importanța continuă a pregătirii și răspunsului la cutremure în România. Deși țara a fost ferită de evenimente cu adevărat catastrofale, seria de cutremure înregistrate a evidențiat nevoia permanentă de vigilență, îmbunătățirea standardelor de construcție și educația publicului pentru a minimiza impactul acestor dezastre naturale.

0184
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.