Știri

Creșterea vârstei de pensionare din noua lege a pensiilor! Marius Budăi, anunț important pentru pensionari

Noua Lege a Pensii: Schimbări și Clarificări aduse de Marius Budăi

Începând cu 1 septembrie 2024, România va implementa o serie de modificări semnificative în sistemul său de pensii, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Printre schimbările aduse se numără recalcularea veniturilor și creșterea acestora, aspecte esențiale ce au stârnit interes și neliniști în rândul pensionarilor. Pentru a clarifica noile direcții și pentru a disipa temerile, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a intervenit în dezbatere, oferind explicații detaliate privind implicațiile legii.

Una dintre modificările majore aduse de noua lege a pensiilor este recalcularea veniturilor și creșterea acestora, care se va aplica începând cu data de 1 septembrie a fiecărui an. Potrivit prevederilor legale, indexarea veniturilor va fi determinată de rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul anterior. Acest mecanism este menit să asigure o corelație între nivelul pensiilor și evoluția economică a țării, garantând astfel protecția veniturilor pensionarilor.

Marius Budăi a subliniat că noua formulă de calcul va fi adaptabilă la evoluția ratei inflației și a salariului mediu brut pe țară, asigurând astfel o ajustare echitabilă a pensiilor. În acest sens, el a explicat că formula va lua în considerare atât inflația pentru a proteja puterea de cumpărare, cât și creșterea economiei, reflectată în salariul mediu brut, pentru a asigura o creștere mai semnificativă a pensiilor.

Totodată, fostul ministru al Muncii a abordat și temerile cu privire la o eventuală creștere a vârstei de pensionare, subliniind că aceasta nu este o măsură imediată prevăzută de lege. Mai mult, Budăi a evidențiat că legea prevede studierea posibilității unei eventuale modificări a vârstei standard de pensionare după anul 2025, ținând cont de evoluția speranței de viață și a altor factori relevanți.

”Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoia de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a mai spus Marius Budăi la Antena 3 CNN.

El a explicat că, în conformitate cu noua lege, există trei drepturi distincte în acordarea pensiilor: reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de perioada lucrată, ajustarea în raport cu numărul de ani de contribuție și recunoașterea condițiilor speciale și deosebite de muncă.

„Creșterea vârstei de pensionare nu există! În lege se vorbește că după anul 2025 să studiem dacă putem lua în calcul ceea ce se întâmplă cu speranța de viață.

O reducere a vârstei standard de pensionare în conformitate cu perioada lucrată. Al doilea drept este în concordanță cu numărul de ani lucrați, iar al treilea pentru condiții speciale și deosebite”, a explicat fostul ministru la Realitatea Plus.

Astfel, declarațiile lui Marius Budăi au avut rolul de a clarifica și de a aduce liniște în rândul pensionarilor români, oferind o perspectivă detaliată asupra noilor prevederi legislative și subliniind angajamentul autorităților de a asigura un sistem de pensii echitabil și sustenabil în România.

0133
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.