Știri

Zece zile de concediu în plus pe an pentru români! Puțini angajați își cunosc drepturile

Angajații români au dreptul la zece zile de concediu în plus pe an, beneficiu de care foarte puțin angajați știu.

Potrivit ultimelor modificări aduse Codului Muncii în 2023, actualizate în 2024, salariații au dreptul de a lipsi de la muncă în cazul unor situații neprevăzute de urgență familială, precum boală sau accident. Aceștia sunt nevoiți însă să notifice în prealabil angajatorul.

Este vorba despre o modificare a articolului 152^2 introdus prin Legea nr. 283/2022 și actualizat în 2024 care permite salariaților să lipsească de la locul de muncă în situații critice generate de boli sau accidente care impun prezența imediată a acestora.

Durata absenței și recuperarea

Potrivit reglementărilor, perioada de absență nu poate depăși 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Mai mult decât atât, odată cu introducerea acestui drept, concedierea salariatului în această perioadă este strict interzisă.

Salariatul și angajatorul trebuie să stabilească de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, iar aceasta trebuie să fie realizată până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru al salariatului.

Proceduri și sancțiuni

Conform procedurilor stabilite în Regulamentul intern, neprezentarea dovezilor privind urgența familială transformă aceste absențe în absențe nemotivate, fiind înregistrate în ReviSal.

Pe de altă parte, angajatorul care nu acordă dreptul de a absenta se sancționează cu amenzi cuprinse între 4.000 lei și 8.000 lei, conform articolului 260 alin. (1) lit. u) din Codul Muncii.

Aceste modificări aduc clarificări și protecție pentru salariați în fața situațiilor neprevăzute care afectează sfera familială. Dreptul de a absenta în astfel de situații devine astfel o prevedere esențială într-un peisaj legislativ în continuă schimbare, scrie DcBussines.


Românii care stau la casă trebuie să plătească. Îi costă zeci de mii de lei, plus taxă anuală

0133
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.