Știri

Calendar Ortodox. Este sărbătoare importantă astăzi, 4 martie 2024. Rugăciunea zilei

An de an, la data de 4 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan – CRUCE NEAGRĂ. Acesta s-a făcut cunoscut pentru blândețea să cu care reușea să îmblânzească și animalele sălbatice. Iată rugăciunea pe care este bine să o spui astăzi pentru binele prietenilor tăi!

În fiecare an, la data de 4 martie, este sărbătorit Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan. Știm despre el că a avut norocul de a se naște într-o familie înstărită. Averea familiei sale se află în provincia Licia, situată în partea de sud a Asiei Mici.

Calendar Ortodox, 4 martie. Sfântul Gherasim de la Iordan

Mai mult decât atât, Sfântul Cuvios Gherasim a renunțat la averea familiei, dar și la viața pe care o trăia pentru a se călugări, potrivit Crestinortodox.ro.

Astfel, după ce a făcut primii pași în lumea monahală au fost făcuți în regiunea Tebaida din deșertul egiptean, el s-a întors în orașul său natal.

La scurt timp, Sfântul Cuvios Gherasim a decis să plece în pelerinaj în Palestina. Ei bine, după ce a ajuns acolo, a decis să construiască o mănăstire sub formă de lavră n pustia din apropierea râului Iordan. acest lucru s-a întâmplat în anul 460.

După aceea, Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a fost călăuzit de către Sfântul Eftimie cel Mare, astfel că și-a petrecut viața în pocăință. Din păcate, Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a murit în anul 475.

Rugăciunea pe care este bine să o spui pentru binele prietenilor tăi

Există o rugăciune importantă pe care este bine să o rostești către Sfântul Gherasim de la Iordan.

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gherasim, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Cânta-voi Ţie, Doamne, Dumnezeul meu, că ai scos pe popor din robia Egip­tului şi ai acoperit carele şi puterea lui Faraon.

Armă tare având împotriva tuturor măiestriilor celui po­trivnic înfrânarea, vitejeşte să călcăm în picioare toate meşteşugirile lui. Luminându-ţi ochii cei înţele­gători ai sufletului tău, cu Stră­lucirea Duhului, purtătorule de Dumnezeu, ai privit prin vir­tute Lumina Cea Neapusă. Lepădând, cu sărăcia, sar­cina pământească a celor pre­zente, ai străbătut calea sihăs­triei, Sfinte Părinte Gherasim, fiind ca unul din cei fără de trup. Naşterea ta, Preacurată, Ceea ce eşti fără prihană, ne-a ridi­cat pe noi de pe pământ la vie­ţuirea cerească, suindu-ne pe aripile postului în ceruri. Amin!”, aceasta este rugăciunea pe care este bine să o spui azi, către Sfântul Gherasim de la Iordan.

Este sărbătoare importantă pe 4 martie pentru creștinii ortodocși. În această zi este prăznuit unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți, cel care a îmblânzit un leu fioros.

Calendar ortodox 4 martie 2024. Sfântul prăznuit luni era atât de drept încât și fiarele sălbatice i se supuneau. Un leu i-a rămas ucenic credincios după ce i-a scos un spin din labă. De atunci, anumalul îl însoțea tot timpul și făcea tot ce-i spunea sfântul.

Este o poveste interesantă despre Sfântul Gherasim de la Iordan. Acesta a trăit în secolul al VII-lea. După ce s-a călugărit, s-a retras în pustiul Tebaidei unde a întemeiat un așezământ monahal, prezent și în zilele noastre. Atât de mult s-a împărtășit de viață dumnezeiască, încât și fiarele sălbatice i se supuneau.

Într-o zi, pe când mergea prin pustia Iordanului, a întâlnit un leu fioros care răgea cumplit din cauza că îi intrase în labă un spin. Sfântul Gherasim îi scoate spinul și din acel moment leul nu-l mai părăsește pe Cuvios, îl urmează pretudindeni, că un adevărat ucenic.

În acel timp, la mănăstire, Părinții aveau un catâr cu ajutorul căruia aduceau apă de la răul Iordan. Cuviosul Gherasim l-a pus pe leu să îl păzească pe catâr.

Leul îndeplinea cu bucurie această sarcină. Însă, într-o zi, leul s-a depărtat cam mult de catâr și a adormit. Câțiva negustori, trecând cu o caravană de cămile pe acolo și văzând catârul singur, l-au luat și și-au continuat drumul.

Sărbători religioase 4 martie

Ortodoxe
Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel şi sora sa, Iuliana

Greco-catolice
Sf. cuv. Gherasim de la Iordan

Romano-catolice
Sf. Cazimir, rege

Cuviosul Gherasim, văzând că lipsește de la mănăstire catârul și crezând că leul l-a mâncat, i-a spus acestuia: „lucrul pe care îl făcea catârul îl vei face tu, slujind trebuințele mănăstirii“. Și leul s-a făcut de îndată ascultător și căra zi de zi apă de la Iordan pentru mănăstire.

Superstiții de 4 martie

Ziiua de 4 martie este luni. Această ză vine cu responsabilitatea întregii săptămâni. Românii cred că acum nu trebuie să faci anumite lucruri pentru că altfel vei avea ghinion.

În popor se credea că norocul sau ghinionul pe care îl ai în ziua de luni te va urmări toată săptămâna, de aceea e bine să știi cum să atragi soarta cea bună și cum să te ferești de nenoroc

Se zice că așa cum îţi merge lunea, îţi merge toată săptămâna, şi mai ales lunea cea dintâi la începutul lunii.

Lunea nu se dau bani, numai se iau. Luni să nu dai nimic din casă, că dai toată săptămâna şi nu se ţine lucrul în casă.

0160
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.