Media

Decizia Simonei Halep! Când se poate întoarce, de fapt, pe teren. Ce scrie în decizia judecătorilor TAS

Victorie uriașă pentru Simona Halep. Tribunalul de arbitraj sportiv de la Lausanne a redus pedeapsa de patru ani de suspendare la doar nouă luni. Prin urmare, sportiva noastră poate reveni în cel mai scurt timp pe terenul de tenis.

Simona Halep obține o victorie uriașă la TAS. Tribunalul de arbitraj sportiv a decis reducerea perioadei de suspendare de patru ani la doar nouă luni. Acest lucru înseamnă că sportiva noatră poate reveni în cel mai scurt timp pe arenele de tenis, în condițiile în care Halep a fost suspendată din toate competițiile mari, vreme de peste de un an de zile.

De asemene, TAS a mai decis să anuleze a doua acuzație privind pașaportul biologic.

Fostul lider mondial a câștigat procesul împotriva celor de la ITIA și a reușit să obțină micșorarea perioadei de suspendare la nouă luni.

Verdictul TAS în cazul Simonei Halep: ”Încălcările regulilor antidpoing nu au fost intenționate”

”Juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale

De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA și se respinge apelul declarat de Simona Halep este admis parțial (cererea sa de a anteda începutul suspendării la 29 august 2022 este respinsă).

După ce a analizat cu atenție toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit că dna Halep a stabilit, în urma balanței probabilităților, că Roxadustat a pătruns în corpul ei prin consumul unuisupliment contaminat pe care l-a folosit în zilele cu puțin timp înainte de 29 august 2022 și că Roxadustat, așa cum a fost detectat în eșantionul ei, provenea din acel produs contaminat.

Prin urmare, grupul CAS a stabilit că doamna Halep a stabilit, de asemenea, conform balanței probabilităților, că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenționate. Deși Comisia TAS a constatat că doamna Halep a avut un anumit nivel de vină sau de neglijență pentru încălcările sale, deoarece nu a dat dovadă de suficientă atenție atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, a concluzionat că nu a avut nicio responsabilitate semnificativă sau neglijență semnificativă.”

Simona Halep a câștigat procesul de la TAS

Decizia a fost prezentată de către jurnalistul Decebal Rădulescu, în cadrul emisiunii Digi Sport Special. Tot marți este de așteptat ca cei de la TAS să facă publică decizia.

Deoarece perioada de suspendare a început să curgă de pe 7 octombrie 2022 (n.r. când a fost suspendată provizoriu pentru roxadustat), românca poate juca din nou tenis, întrucât se consideră că perioada de 9 luni s-a încheiat la data de 6 iulie 2023.

Audierile de la TAS au avut loc în perioada 7-9 februarie, iar cei trei judecători care s-au ocupat de proces au fost Annabelle Bennett (Australia), președinte, Jeffrey G. Benz (Statele Unite ale Americii) și Ulrich Haas (Germania).

Inițial, Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat, substanță interzisă, iar ulterior cei de la ITIA au găsit nereguli și în pașaportul biologic al româncei.

Ultimul meci oficial al său a fost pe 29 august 2022, în runda inaugurală de la US Open, contra Dariei Snigur, scor 2-6, 6-0, 4-6.

0161
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.