Știri

Superstiţii pentru Moşii de iarnă. ce NU ai voie să faci în mâine. Este blestem curat

Iată ce tradiții se respectă la Moșii de iarnă 2024. Vezi ce NU ai voie să faci în Sâmbăta Morților!

Anul acesta, Moșii de Iarnă se prăznuiesc în ziua de sâmbătă, 9 martie 2024. Această sărbătoare este extrem de importantă, astfel că majoritatea românilor respectă cu sfințenie toate tradițiile și obiceiurile populare.

Scopul sărbătorii este acela de a pomeni persoanele care nu mai sunt printre noi, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii. Vezi mai jos ce tradiții se respectă de la Moșii de iarnă în 2024, dar li ce nu ai voie să faci.

Ce tradiții se respectă la Moșii de iarnă 2024

Moșii de Iarnă 2024 sau Sâmbăta Morților este o zi cu însemnătate aparte pentru creștinii ortodocși și acoperă o mulțime de tradiții și obiceiuri cunoscute. Anul acesta, Moșii de Iarnă sunt prăznuiți pe data de 9 martie, atunci când au loc și Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Această sărbătoare este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române și are ca scop pomenirea persoanelor care nu mai sunt printre noi.

Astfel, an de an, în fiecare anotimp, creștinii ortodocși organizează parastase pentru sufletele adormite. Tradiția aceasta, care reflectă respectul față de părinți, bunici și străbunici, datează din cele mai vechi timpuri. Așadar, cultul strămoșilor este unul cu o însemnătate aparte în cultura românească, de aici și numele de moși.

La această dată, tradiția spune că se duc la biserică, pentru a fi slujite de preot, colivă, colac, o sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecați la ceruri și lumânări.

Tot pentru pomenirea morților se mai pot duce pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere sau alte fructe, în funcție de posibilități. Anul acesta, credincioșii vor da de pomană și celebri mucenici, având în vedere că sărbătoarea va avea loc în aceeași zi cu Moșii de Iarnă.

Pe lângă această tradiție, mai există numeroase obiceiuri de care românii țin cont în fiecare an. Mai jos vei găsi ce tradiții se respectă la Moșii de Iarnă 2024, dar și ce nu ai voie să facă în această zi.

-În ziua Moșilor de Iarnă, se spune că tot ceea ce rămâne nemâncat se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, atunci când are loc Duminica Lăsatului Secului de carne, altfel iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți pentru cei care nu respectă această tradiție.

-Un alt obicei foarte cunoscut spune că în ziua de 9 martie se mănâncă și se dau de pomană piftie, dar și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii, în unele zone ale țării.

-O tradiție pe care majoritatea românilor o respectă este strâns legată de curățirea mormintelor celor adormiți. Astfel, în ziua de 9 martie, toți cei care nu mai sunt printre noi trebuie să aibă locurile de veci curate și îngrijite. De altfel, credincioșii trebuie să împodobească mormintele celor dragi plecați la ceruri cu flori și lumânări.

-În Transilvania, se obișnuiește să se dea de pomană inclusiv bucate preferate de cel pentru care se face pomana.

În plus, credincioșii mai dau de pomană și o prăjitură asemănătoare cu checul de mere.
-În Bucovina, toate pachetele de pomană includ plăcinte cu brânză și se dau de pomană familiilor necăjite care au mai mulți copii.

-Înainte de a pleca la biserică, femeile din Banat merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. De asemenea, după slujba de Moșii de Iarnă, acestea împart pomeni la case, printre care și vase cu cotoroage, un de fel de mâncare făcută din afumătură de porc.

-În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț care se dă celui mai sărac om din sat. Se spune că această tradiție aduce spor atât celui care îl primește, cât și persoanei care îl oferă.

-Tot în această zi, la cimitir, se aprind cel puțin două lumânări.

Ce NU ai voie să faci în Sâmbăta Morților

Pe lângă toate tradițiile cunoscute la noi în țară, mai există și o mulțime de superstiții și de lucruri interzise în această zi. Iată ce NU ai voie să faci în Sâmbăta Morților.

-În ziua Moșilor de Iarnă, femeile se abțin de la măturatul gospodăriei pentru a evita ca praful să irite somnul. De altfel, gospodinele nu spală și nu aruncă deșeurile menajere pentru a se asigura că acestea nu contaminează mâncarea pregătită pentru a fi dată de pomană.

-De Sâmbăta Morților se spune că nu este bine să se viziteze fântâni sau intersecții pustii. Conform tradiției populare, aceste locuri sunt locuite de spirite impure, iar nerespectarea superstiției poate duce la un plin de ghinioane și necazuri.

-Potrivit unei alte tradiții creștin ortodoxe, odată cu Lăsatul Secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Astfel, sezonul nunților se deschide după Duminica Tomii, adică a doua duminică după Paște.

-Tot în Sâmbăta Morților, sub nicio formă nu ar trebui să se lucreze. Conform superstiției, femeile care încalcă tradiția și lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia și să li se întoarcă înapoi pomana pe care au dat-o.

0155
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.