Știri

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru proprietarii de apartament care nu respectă legea. Ce nu au voie să facă

Deoarece împart un spațiu restrâns și unele zone sunt comune, locatarii blocurilor din România trebuie să țină cont de vecini în mai multe situații.

Astfel că demersurile făcute de fiecare proprietar trebuie să țină cont de părerea vecinilor, iar lucrările care afectează spațiile comune trebuie să fie aprobate de asociația de proprietari.

Nerespectarea acestor reguli reprezintă încălcarea legii, astfel că atrage sancțiuni.

Cei care doresc să-și renoveze apartamentul trebuie să ia în calcul faptul că, în unele situații, este nevoie de acordul vecinilor. De asemenea, aceștia trebuie să fie atenți la modul în care se strâng resturile rămase de la materiale, dar și firmele contractate.

Totodată, proprietarii care vor să demareze lucrări care afectează structura de rezistență sau modifică arhitectura clădirii trebuie să obțină autorizații. Aici intră și închiderea balconului, recompartimentarea spațiului de locuit și orice alte modificări exterioare de amploare.

Printre actele necesare acestor lucrări intră și memorii de arhitectură, relevee și avize de la proiectanți și experți tehnici.

În situația în care clădirea respectivă este încadrată în categoria monumentelor istorice, întregul proces este unul deosebit de complex. Proprietarii care au locuințe în astfel de blocuri sunt obligați să obțină autorizații de construcție pentru orice intervenție.

Deoarece clădirile care intră în această categorie sunt unice și au o valoare istorică deosebită, se impunse o atenție sporită și, totodată, respectarea normelor în cele mai mici detalii.

Încălcarea acestor reguli duce la amenzi usturătoare. Acestea pot fi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei, pentru lucrări demarate fără autorizație, care afectează structura clădirii, adică pentru demolarea pereților. Autoritățile pot fi sesizate de orice rezident al clădirii respective.

Proprietarii pot iniția o serie de reparații care nu necesită autorizație. Aici intră reparațiile și înlocuirea tâmplăriei, zugrăelile, vopsirea în interiorul propriei locuințe, dar și reparațiile la instalațiile interioare, deși uneori este nevoie de aprobarea asociației de proprietari sau a vecinilor.

Deși aceste reguli sunt impuse pentru a garanta siguranța spațiului de locuit, ele vin și în sprijinul unei conviețuiri armonioase.

089
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.