Știri

Noi scumpiri de la 1 iulie. Categoria de români care va scoate mai mulţi bani din buzunar din vară

Noi scumpiri se anunţă de la data de 1 iulie, iar milioane de români vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Creşterile de preţuri din ultima vreme nu se opresc. Din vară, românii vor continua să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Şoferii români plătesc tot mai mult pentru combustibil. Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,1%.

Acest lucru înseamnă că un plin de 50 de litri costă cu 17,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 3,4%, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 12,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Prima scumpire notabilă a avut loc chiar în prima zi a anului, atunci când acciza a fost actualizată cu rata inflaţiei. De atunci, preţul a crescut.

De la 1 iulie, va urma o altă creștere a prețului carburanților, tot pe baza actualizării accizei.

Benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina se va scumpi cu 39 de bani pe litru.

Luând în considerare preţurile actuale, chiar dacă până la 1 iulie nu va exista niciun fel de scumpire, ceea ce este puţin probabil, litrul de benzină ar depăşi 7,6 lei/ litru, iar cel de motorină ar ajunge la pragul de 8 lei/litru.

Scumpiri la alimente. Produsul al cărui preț s-a triplat

Prețurile alimentelor au crescut cu 40% în ultimii trei ani, arată statisticile. Există însă mari diferențe de costuri între produsele cumpărate din supermarketuri și cele din piețe.

Pentru alimentele precum ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, românii plătesc aproape dublu față de acum trei ani. Cartofii s-au scumpit cel mai mult.

Deși INS indică o creștere a prețului cu 83%, consumatorii afirmă că prețul unui kilogram de cartofi a crescut de două sau chiar de trei ori mai mult.

Într-un hipermarket din Capitală, prețul pornește de la aproape 3,3 lei și poate ajunge la aproape 5 lei, iar în piețe diferențele nu sunt mult mai mici.

În 2021, potrivit datelor de la Curs de Guvernare, kilogramul de cartofi costa 1,77 lei.

Conform lui Cristian Păun, profesor de economie, creșterea prețului cartofului indică o problemă de producție în România: „Dacă am avea suficienți cartofi în țară, prețurile nu ar crește în această măsură”, a spus profesorul, potrivit
Digi24.ro

Alte produse alimentare de bază

Carnea de pui s-a scumpit cu 81% în ultimii 3 ani, ouăle costă de două ori și jumătate mai mult, roșiile cu 55% mai mult, în timp ce făina și uleiul sunt puțin mai ieftine.

Dacă acum trei ani bonul de la casă era în jur de 50 de lei pentru un coș ce conținea un kilogram de carne de pui, unul de roșii, unul de cartofi, unul de zahăr, un pachet de făină, o sticlă de ulei, una de suc și 10 ouă, acum costul depășește 81 de lei.

Percepția că prețurile la produsele de bază cresc mai mult decât o arată statisticile are corespondent în realitate: Focusând pe creșterea prețurilor la alimentele la care nu se poate renunța, se constată că această creștere – din fața tejghelei sau a tarabei – e dublă față de cea din statistici.

De exemplu, Indicele Prețurilor de consum (IPC) calculat de Institutul Național de Statistică arată că, din 2021 până în 2024 (anii cu inflație severă), coșul mediu la alimente a crescut cu 40% (față de 29% cât e media europeană, conform Eurostat).

Situația din piață e, însă, mult mai severă – mai ales pentru persoanele sau gospodăriile în care alimentele reprezintă peste 30% din totalul cheltuielilor: Inflația e simțită mai puternic la nivelul coșului de bază, unde prețul produselor s-a dublat, decât de cei care suportă inflația medie, care în ultimii 3 ani a fost de 8% în 2021, apoi 12% în 2022 și 7% în 2023.

Astfel: luând, de exemplu prețurile practicate în piețe agroalimentare, cartofii s-au scumpit în trei ani, din ianuarie 2021 când se vindeau cu 1,77 lei/kg, la 4,5 lei/kg în ianuarie 2024, sau cu 154%.

Statistica oficială care culege prețurile la nivel național, prin sondaje la nivelul magazinelor, arată că cartofii s-au scumpit în aceeași perioadă cu 82,3%, aproape cu jumătate mai puțin decât se vede pe tarabele comercianților.

Astfel, inflația din portofel este resimțită mai puternic, în realitate, în 2024, când coșul de bază costă aproximativ dublul sumei pentru a achita aceeași cantitate de alimente care se putea cumpăra în ianuarie 2021.

Însă chiar și după statistica oficială prețurile produselor alimentare au crescut într-un ritm mai accentuat în România decât în restul statelor din Uniunea Europeană.

Spre exemplu, între ianuarie 2021 și ianuarie 2024, prețurile de consum au crescut în România, la alimente, în medie, cu 40% – potrivit statisticii oficiale, în timp ce la nivelul UE scumpirea a fost doar 29% în aceeași perioadă, arată datele publicate recent de Eurostat.

În plus, deși dădu-se semne de atenuare, inflația a înregistrat un nou puseu în luna ianuarie a acestui an, când prețurile de consum au crescut în România cu 7,3% (cea mai mare din UE), dublu față de media UE de doar 3,1%.

0113
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.