Știri

Ce pensie trebuie să aibă pensionarii pentru a primi medicamente compensate cu 90%? Anunț oficial

Ce pensie trebuie să aibă pensionarii pentru a putea lua medicamente compensate cu 90%. Acestea sunt vești grozave pentru pensionari de la Casa de Națională de Asigurări Sănătate.

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a prezentat un ghid în care explică moduld e compensare al medicamentelor.

Veștile bune sunt pentru pensionari dar nu numai. Medicamente compensate primesc și femeile însărcinate sau cele cu copii.

În ceea ce-i privește pe pensionari ei pot primi medicamente compensate cu 90% dacă au nevoie de medicamente din sublista B și nu au pensie mai mare de 1.830 de lei.

Informațiile apar într-un ghid prezentat de Casa națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Compensarea începe de la 20% și ajunge la 1000% după cum urmează:

90% pentru medicamentele din sublista A;

50% pentru medicamentele din sublista B;

100% pentru medicamentele din sublista C;

20% pentru medicamentele din sublista D;

50% sau 100% pentru medicamentele din sublista E, în functie de segmentele populaționale cărorali seadresează aceste medicamente.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 18 ani, gravidele și lehuzele, tineri de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenți de liceu până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenți și persoanele prevăzute în legile speciale beneficiază de gratuitate suportată din Fond (compensare 100%
din prețul de referință) și pentru medicamentele, din sublistele A, B și D.

Pensionari cu venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari de până la 1.830 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare 90% din prețul de referință pentru medicamentele din sublista B.

Lista actualizată, din 2024, se găsește AICI

CNAS face o precizare importantă: „În sistemulasigurărilor sociale de sănătate, medicamentele compensate pot fi prescrise șidecontate pentru afecțiunile care se regăsesc în „Rezumatul caracteristicilor produsului” aprobat de Agenția Națională a Medicamentului șia Dispozitivelor Medicale din Romania sau în condițiile prevăzute în protocoalele terapeutice pentru acele medicamente restricționate la prescriere”.

Mai trebuie spus că „medicamentele prescrise în regim compensat pot fi ridicate de la farmacie de beneficiarul prescripției medicale sau de altă persoană în numele acestuia, prin prezentareacardului național de sănătate”.

061
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.