Știri

Se dau câte 250 lei de persoană, pentru pensionari. Decizia intră în vigoare pe 21 martie

Tichete sociale pentru medicamente şi alimente. Românii pot profita de faptul că, în 2024, an electoral, primarii se întrec în a oferi noi ajutoare sociale, mai ales înaintea Paștelui.

Tichete sociale pentru medicamente şi alimente. Într-un an marcat de alegeri, primăriile, mai ales în apropierea marilor sărbători, concurează în acordarea de ajutoare sociale pentru categoriile defavorizate. Primăria din Bistrița, a introdus tichete noi, în timp ce majoritatea administrațiilor locale oferă sprijin financiar pentru masa de Paște din acest an!

La Bistrița, tichetele sociale au fost majorate cu 50 de lei, fiind destinate exclusiv achiziționării de alimente și medicamente. Peste 6000 de pensionari cu venituri sub 1600 de lei și 2591 de persoane cu handicap sever vor beneficia de aceste tichete, în valoare totală de 250 de lei, în acest an.

Comparativ cu anul precedent, valoarea tichetelor sociale a crescut cu 50 de lei pentru anul 2024, iar pragul de eligibilitate a fost extins. În contrast cu 2023, când acestea erau acordate doar persoanelor cu venituri lunare mai mici de 1200 de lei. În prezent, ele sunt disponibile pentru un număr mai mare de beneficiari.

În 2024, având în vedere creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, dar și a costului alimentelor și medicamentelor, Primăria Bistrița a ajustat atât criteriile de eligibilitate, cât și valoarea tichetelor sociale.

„Având în vedere faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari a fost majorată de la 1125 lei la 1281 lei iar pentru a putea beneficia de acordarea dreptului la prestații sociale sub formă de tichete sociale/carduri sociale în vederea achiziționării de produse alimentare și medicamente este nevoie de corelarea cuantumului de acordare cu nivelul veniturilor lor.

În evidențele Direcţiei de Asistenţă Socială Bistriţa este estimat un număr de peste 6000 pensionari care au venituri până la 1600 lei, şi un număr de 2591 persoane cu handicap accentuat”, aflăm din raportul destinat proiectului de hotărâre.

Cine poate primi tichetele sociale din cadrul Programului social „Alimente și Medicamente”
Pot beneficia de programul inițiat de Primăria Bistrița:

1. Persoanele cu handicap accentuat, care nu sunt instituționalizate și care au venituri nete lunare de până la 1600 lei.
2. Pensionarii, inclusiv cei de drept, cei care primesc pensii de invaliditate sau de urmaș, indiferent de vârstă, cu venituri nete lunare de până la 1600 lei.
3. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, care nu au niciun fel de venit.

Documentele necesare pentru acordarea tichetelor sociale/cardurilor sociale sunt:

a) Cererea și declarația pe proprie răspundere, însoțite obligatoriu de documente doveditoare specifice fiecărui caz în parte, conform anexei la hotărârea respectivă;
b) Actul de identitate original și copie;
c) Acte doveditoare privind veniturile realizate, cum ar fi cupoanele de pensie din luna anterioară celei în care se depune cererea, sprijinul lunar pentru persoane cu handicap, sau declarația pe proprie răspundere;
d) Certificatul de încadrare în grad de handicap, în cazul în care este aplicabil;
e) Alte documente justificative privind încadrarea în una dintre categoriile menționate în metodologie, în funcție de circumstanțe.

Decizia va intra în vigoare odată ce va fi ratificată în ședința Consiliului Local programată pentru data de 21 martie 2024.

Tichete sociale de Paște 2024. Cine le poate primi
Începând cu luna curentă, rezidenții pot solicita ajutoarele sociale sub formă de tichete la diversele birouri de Asistență Socială, distribuite în diferite regiuni ale țării. Valoarea unui tichet pentru alimente este de 250 de lei, însă această sumă va fi redusă la jumătate între anii 2025 și 2027.

Începând cu data de 18 martie, cetățenii pot demara procedura de solicitare a tichetelor sociale la birourile de Asistență Socială situate în diverse localități.

La Botoșani, pentru a iniția acest proces, cetățenii pot merge la sediul Direcției de Asistență Socială situat pe strada Săvenilor nr. 12. Începând de când pot cetățenii eligibili să depună cererile pentru ajutorul social.

Tichetele sociale sunt destinate pensionarilor din sistemul public care au atins sau vor atinge vârsta de 65 de ani în decursul anului calendaristic și care sunt eligibili pentru acest beneficiu.

Calificarea pentru acest beneficiu este determinată pe baza venitului lunar și a altor criterii relevante. Printre documentele necesare se numără copii ale actului de identitate și ale cuponului de pensie din luna precedentă.

Rezidenții cu venituri reduse din Cluj-Napoca, de exemplu, au posibilitatea să primească tichete pentru achiziționarea de alimente înainte de sărbătoarea Paștelui. Administrația locală gestionează Programul „Alimente” prin intermediul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca. Acest program acordă sprijin comunității prin alocarea unor resurse financiare din bugetul local pentru anul 2024, în sumă totală de 6.000.000 de lei.

Cine primește tichetele pentru alimente în municipiului Cluj-Napoca
Persoanele considerate eligibile în municipiul Cluj-Napoca trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
a) Persoane cu handicap grav sau accentuat, care nu sunt instituționalizate;
b) Pensionari, persoane invalide, veterani, văduve de război, deportați, foști prizonieri, supraviețuitori ai persecuției politice, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare de până la 2053 lei pentru o persoană singură și de până la 1386 lei pe membru de familie;
c) Șomeri înregistrați (cu sau fără indemnizație de șomaj), cu venituri nete lunare de până la 2053 lei pentru o persoană singură și de până la 1386 lei pe membru de familie;
d) Beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei;
e) Victime ale traficului de persoane;
f) Victime ale violenței domestice.

Solicitanții au posibilitatea să acceseze și să depună cererile pentru obținerea de tichete sociale în următoarele locații:
– Biroul de Informare pentru Cetățeni, situat la adresa strada Moților nr. 7.
– Primăriile din fiecare cartier.
– Sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală, localizat pe strada Venus, fără a fi specificat un număr de identificare.

Tichetele sociale în valoare de 250 de lei vor fi acordate la intervale de două luni
Conform unui comunicat recent al ministerului, persoanele eligibile trebuie să știe că vor primi în perioada imediat următoare o nouă tranșă de tichete sociale în valoare de 250 de lei. Alocările sunt efectuate conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 63/2022, la intervale de două luni.

„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început, astăzi, plata unei noi tranșe pentru alimentarea cardurilor sociale destinate persoanelor vulnerabile.

Noua tranșă, în valoare de aproximativ 625 milioane lei va asigura, în zilele următoare, încărcarea cardurilor deținute de 2,5 milioane persoane vulnerabile cu încă 250 lei.

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale”, aflăm într-un comunicat recent al MIPE.

050
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.