Știri

Supermarketurile din România închise complet în weekend? De unde vom mai putea face cumpărături?

Supermarketurile din România închise complet în weekend. De unde vom mai putea face cumpărături? Ce lege ar urma să intre în vigoare?

Marți, 19 martie, s-a discutat la Guvern o propunere controversată care vizează închiderea supermarketurilor în weekend. Este o propunere care a fost făcută de către micii comercianţi, care se plâng că în weekend vânzările le scad chiar şi cu 30%-40%. Acesta este motivul pentru care au venit cu această propunere şi cer ca marile magazine, acelea care au o suprafaţă mai mare de 1.000 de metri pătraţi să fie închise sâmbăta şi duminica, la fel cum se întâmplă în alte state.

Ce declară susținătorii proiectului

Susținătorii proiectului argumentează că această măsură ar putea fi benefică magazinelor mai mici și pentru producătorii locali, urmând să stimuleze economia la nivel local. Cu toate acestea, criticii susțin că propunerea ar putea duce la concedieri semnificative și la scăderea veniturilor bugetare, având în vedere că mulți oameni preferă să facă cumpărăturile în weekend.

Potrivit proiectului de lege, marile magazine ar urma să aibă un program săptămânal de funcționare între orele 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și să fie închise în zilele de duminică. Această restricție ar putea schimba obiceiurile de cumpărături ale românilor, întrucât zilele de weekend sunt cele preferate pentru cumpărăturile la supermarket.O altă prevedere importantă a proiectului legislativ este relocarea magazinelor mari în afara orașelor, la o distanță minimă de cinci kilometri de perimetrul urban. De asemenea, este prevăzut faptul că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone, separat de produsele importate.

România s-ar alinia la obiceiurile europene

Propunerea de a închide supermarketurile în weekend nu este neobișnuită în Europa, mai multe țări având deja astfel de restricții. Supermarketurile sunt închise duminica în Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Norvegia și Austria. Alte câteva țări europene limitează strict orele de funcționare duminica.

O iniţiativă neaşteptată a micilor comercianţi care cer ca marii comercianţi, adică supermarketurile să fie închise în weekend. Totul pentru că au văzut că la sfârşit de săptămână vânzările le scad semnificativ.Da, oamenii aleg să îşi facă cumpărăturile în marile magazine pentru că acolo găsesc de toate într-un singur loc. De aici propunerea, care va ajunge chiar azi la Guvern.

Este discutată astăzi la Guvern propunerea controversată care vizează închiderea supermarketurilor în weekend. Este o propunere care a fost făcută de către micii comercianţi, care se plâng că în weekend vânzările le scad chiar şi cu 30%-40%.

Acesta este motivul pentru care au venit cu această propunere şi cer ca marile magazine, acelea care au o suprafaţă mai mare de 1000 de metri pătraţi să fie închise sâmbăta şi duminica, la fel cum se întâmplă în alte state.

0123
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.