Magazin

Ce este interzis să faci mâine de Florii

În duminica Floriilor catolice, în Bucureşti are loc o procesiune religioasă ce a dus la impunerea de restricţii de circulaţie.

Duminică, între orele 14.30 și 16.00, va avea loc în București procesiunea religioasă „Duminica Floriilor”, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică București. Jandarmeria anunță că va fi prezentă la eveniment pentru a-i ajuta pe participanți să ajungă și apoi să plece în siguranță.

Procesiunea religioasă se va desfășura după următorul program:

– în intervalul orar 14:30-15:00, adunarea participanților la Biserica Franceză Sacre Coeur

– în intervalul orar 15:00-16:00, deplasare pe traseul: Biserica Franceză – Statuia Aviatorilor – bd. Aviatorilor – Piața Victoriei – Calea Victoriei – str. General Berthelot – Catedrala Sf. Iosif.

Deplasarea se va face pe banda I de circulație, pentru bd. Aviatorilor și pe Calea Victoriei, cu restricţionarea circulaţiei rutiere.

„Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la această procesiune religioasă, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile forțelor de ordine, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

Pentru a veni în sprijinul celor prezenţi la această importantă sărbătoare religioasă, se vor institui dispozitive de ordine şi siguranţă publică, astfel încât să fie evitate aglomerările de persoane sau alte incidente”, transmite Jandarmeria.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului. La ortodocși Floriile se sărbătoresc pe 24 martie, zi în care Biserica Catolică sărbătorește Paștile.

De ce Paștele catolicilor se sărbătorește la date diferite de Paștele ortodox
Paștele ortodox se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi.

În mod tradiţional, în Duminica Floriilor, Arhiepiscopia Romano-Catolică organiza o procesiune pe străzile Bucureştiului. La Alba Iulia, la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Mihail se organizează o procesiune în incinta catedralei.

Este vorba despre o procesiune care va începe la ora 10.30, în catedrala. După ce se vor citi trei evanghelii preotul va sfinți ramurile de salcii pentru credincioșii romano-catolici.

0132
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.