Știri

Calendar ortodox 26 martie. Sărbătoare MARE pentru credincioși. Rugăciune pentru boală

Sfantul Gavriil este unul dintre cei sapte ingeri de mare sfat care stau inaintea Tronului lui Dumnezeu. El s-a infatisat si lui Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, mai inainte de a se arata Fecioarei Maria. El este trambita ce aduce vestile cele bune ale lui Dumnezeu.

Potrivit unor Sfinti Parinti, tot Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea buna si Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, cum ca vor naste o fata, pe Maica Domnului. Se marturiseste ca tot el este cel care l-a insotit pe Moise, in pustie, atunci cand dreptul a scris Cartea Facerii. Tot el este cel mai de seama dintre toate cetele ingeresti, el stand langa Tronul lui Dumnezeu si ducand omului cele mai mari vesti dumnezeiesti.

Sfantul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, dupa Buna Vestire, pe 8 noiembrie, cand sarbatorim Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si pe 13 iulie, cand facem pomenire de minunile savarsite de Sfantul Arhanghel Gavriil.

Troparul Sfantului Arhanghel Gavriil – Rugăciune pentru boală

Glasul al 4-lea

Mare Voievod al Oștilor Cerești, rugămu-te pe tine, noi nevrednicii, ca prin rugăciunile tale să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor măririi tale celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: izbăvește-ne din nevoi, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus!

Condac la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil
Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Tu, Voievodule al Îngerilor, ești preamărit slujitor al Prealuminoasei, Cinstitei, Înfricoșătoarei și Atotfăcătoarei Treimi. Pentru aceasta, roagă-te acum neîncetat, mijlocitorule al nostru, ca să fim mântuiți din toate nevoile și chinurile. Ca să strigăm ție: Bucură-te, Acoperământul robilor tăi!

Soborul Sfântului Arhanghel a fost stabilit a doua zi după Bunavestire pentru a cinsti cu cântări de laudă pe bunul și cinstitul aducător de vești al lui Dumnezeu.

Sfânta Scriptură ne învață că arhanghelii, voievozii îngerilor, cei care stau înaintea lui Dumnezeu sunt în număr de șapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Selatiil, Gudiil și Varahil. Mihail este războinicul care-i învinge pe vrăjmași, Gabriel adică Gavriil este vestitorul tainelor lui Dumnezeu între oameni, Uriil este rază de foc luminător, Selatiil este rugător și-i îndeamnă pe oameni la rugăciune, Gudiil aduce slavă lui Dumnezeu și-i întărește pe oameni în lucrarea lor, iar Varahil este dătător de binecuvântare Dumnezeiască mijlocitor al facerilor de bine. Potrivit sfinților părinți, Arhanghelul Gabriel este cel ce a dus și vestea Sfinților părinți, Ioachim și Ana, că o vor naște pe Fecioara Maria dar și cel ce l-a însoțit pe Moise în pustiu atunci când a scris Cartea Facerii.

Gabriel sau Gavriil înseamnă bărbat tare, bărbat Dumnezeu și se găsește deopotrivă în profețiile lui Isaia și cele ale lui Eremia și era cel mai de seamă dintre îngeri deoarece dacă la amăgirea Evei a venit cel mai de seamă înger al întunericului la fel și la Vestea cea Mare se cuvenea să vină cel mai de seamă dintre puterile cerești.

0167
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.