Știri

Produsul românesc care i-a înnebunit pe străini. Mulți români fac afaceri pe internet cu el. Costă doar câțiva lei și se vinde ca pâinea caldă

Un produs banal românesc, pe care la noi mulţi îl aruncă, se vinde în străinătate la preţuri deloc mici.

Românii nu dau de multe ori importanță anumitor produse pe care le consideră deșeuri și care altfel pot fi utilizate eficient în alte scopuri decât să ajungă la groapa de gunoi.

Este şi cazul acestui deşeu agricol pe care românii îl folosesc ca să aprindă focul sau chiar îl aruncă. În acest timp, el devine marfă premium în vestul Europei.

„Abia acum îmi dau seama câte milioane am pus pe foc”, spune o româncă, într-un clip postat pe internet, după ce a văzut produsul românesc de vânzare în Germania.

Produsul românesc pe care la noi mulți îl aruncă se vinde pe bani frumoși în străinătate. Este vorba despre banalii coceni care rămân după curățarea boabelor de pe știuleții de porumb.

Numai că, în vestul Europei, cocenii de porumb au căpătat o nouă utilizare. În Germania, spre exemplu, aceștia nu se aruncă, ci sunt folosiți pe post de combustibil solid.

Aceștia sunt uscați, tratați cu rășină și folosiți drept combustibil natural.

O româncă a avut surpriza să vadă și prețul la care sunt vânduți. Într-un video postat pe internet, femeia a remarcat că un pachet cu 15 coceni costă aproape opt euro.

„Iaca na, cinșpe șucălăi opt euro în Germania. Abia acum îmi dau seama câte milioane am băgat eu pe foc”, a comentat românca.

În cadrul tranziției energetice, mai multe țări înlocuiesc aragazurile tradiționale cu cele alimentate cu biomasă, inclusiv cu cocenii de porumb. Înlocuirea combustibililor fosili cu biomasa reduce emisiile de CO₂ și îmbunătățește calitatea aerului din locuințe.

Arderea combustibililor solizi provoacă poluarea aerului și este responsabilă pentru sute de mii de decese premature în fiecare an, potrivit unei estimări a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Porumbul în sine este o sursă de energie regenerabilă care poate fi utilizată pentru a produce bioetanol prin fermentarea amidonului din boabe, pentru a produce biogaz prin metanizare sau pentru a produce electricitate prin ardere.

Biocombustibilii reprezintă în prezent singura alternativă la combustibilii fosili, cum ar fi petrolul. Bioetanolul, extras din fermentarea porumbului, înlocuiește benzina.

În plus, producerea etanolului din porumb utilizează jumătate din energia neregenerabilă pe care o utilizează benzina, pentru aceeași cantitate de energie eliberată. Cu alte cuvinte, producția de etanol emite de 2,4 ori mai puține gaze cu efect de seră decât benzina, pentru aceeași cantitate de energie eliberată.

Cocenii impregnați cu rășină se găsesc și la noi, la 25 de lei punga de jumătate de kilogram.

Sunt prezentați ca fiind combustibil de aprins grătarul care arde mai curat și produce mai puțin fum în comparație cu alte tipuri de combustibili solizi, cum ar fi cărbunele. Asigură flacără constantă și intensă, ceea ce îi face ideali pentru grătarul în aer liber, potrivit adevarul.ro.

0207
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.