Știri

Ce se dă de pomană de Buna Vestire. Alimentele care se împart, AZI, pe 25 martie

Pe data de 25 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri pentru această zi Sfântă pe care trebuie să le respecți.

Buna Vestire, sărbătoare celebrată de români în fiecare an pe 25 martie, marchează vestea adusă de Arhanghelul Gavriil către Fecioara Maria cu privire la nașterea lui Iisus Hristos. Această zi este însoțită de o serie de obiceiuri și tradiții specifice, care au rădăcini adânci în cultura și credința populară românească. De la ritualuri de purificare a spațiului la practici divinatorii legate de cântecul cucului și chiar la obiceiuri legate de pescuit și agricultură, Buna Vestire aduce în sufletele oamenilor o atmosferă încărcată de semnificație religioasă și tradiție seculară.

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin-ortodox, sărbătorită de români în fiecare an pe data de 25 martie. Cunoscută și sub numele de Blagoveștenia sau Ziua Cucului, această sărbătoare marchează momentul în care Arhanghelul Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

Potrivit crestinortodox.ro, originea sărbătorii poate fi regăsită în tradiția creștină timpurie, fiind menționată în documente istorice încă din primele secole ale erei creștine. În tradiția creștină ortodoxă, Buna Vestire este considerată prima dintre sărbătorile dedicate Maicii Domnului. Inițial, data acestei sărbători a variat, fiind sărbătorită în unele locuri în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în altele pe 18 decembrie. Ulterior, s-a stabilit data de 25 martie ca fiind cea oficială pentru celebrarea Bunei Vestiri.

În fiecare an, Buna Vestire cade în perioada Postului Mare, iar Biserica acordă dezlegare la peste, indiferent în ce zi ar cădea sărbătoarea. Înainte de sărbătoare, există o serie de obiceiuri și superstiții asociate cu această zi.

În pachetul pentru sărmani de Buna Vestire, credincioșii pot pune legume proaspete și fructe, măsline, sarmale de post, orez cu ciuperci, salată de vinete sau ardei umpluți cu orez și ciuperci.

De asemenea, se mai pot da de pomană preparate din pește, fiind o zi cu dezlegare la pește.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este legat de cântecul cucului. Se spune că dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în spatele omului, este un semn rău. De asemenea, există credința că numărul de cântece al cucului poate dezvălui câți ani mai are de trăit cel care îl aude. În unele părți ale țării, tinerii întreabă cucul când se vor căsători, iar răspunsul său poate fi interpretat în funcție de cântecul său.

O altă superstiție spune că nu este bine să cauți sau să pui ouă sub cloșcă în ziua de Buna Vestire, deoarece puii ar putea ieși schimonosiți sau ar putea suferi diverse afecțiuni. De asemenea, este considerat nepotrivit să te cerți în această zi, deoarece se crede că vei avea parte de neînțelegeri și conflicte tot restul anului.

În unele zone ale țării, există obiceiul de a face un foc în curte și de a pune în jurul lui trei străchini cu apă, sare și pâine, care mai apoi sunt dăruite celor săraci.
În alte părți, se pun pe pragul casei trei farfurii cu pâine și sare pentru a hrăni îngerii și pentru a le asigura protecția casei.

Pe lângă aceste obiceiuri și superstiții, Buna Vestire este o sărbătoare care aduce bucurie și speranță în inimile credincioșilor. Este o zi în care credința și tradiția se împletesc într-un mod unic, oferind oportunitatea de a reflecta asupra semnificației spirituale a acestui eveniment istoric.

0109
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.