Știri

Nou record istoric pentru prețul aurului. Cât a ajuns să coste gramul

Aurul s-a scumpit iar și a ajuns la o nouă valoare-record.

Gramul de aur s-a scumpit, joi, cu 5,44 lei (+1,7%), până la o cotaţie de 323,3234 lei, de la 317,8798 lei, cât a anunţat Banca Naţională a României (BNR) cu o zi în urmă, înregistrând, astfel, o nouă valoare-record.

Moneda naţională s-a depreciat uşor în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9740 lei, în creştere cu 0,01 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,9739 lei.

Comparativ cu dolarul, valoarea leului a crescut, moneda americană fiind cotată la 4,5556 lei, în scădere cu 3,29 bani (-0,72%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,5885 lei.

Moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,1028 lei, în scădere cu 4,32 bani (-0,83%) faţă de 5,1460 lei, cotaţia anterioară.

Preţul spot al aurului a depăşit joi pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari uncia, după ce Rezerva Federală americană a anunţat că există perspective pentru mai multe reduceri de dobândă în acest an, ceea ce sugerează că oficialii Fed nu sunt alarmaţi de recentul avans al inflaţiei.

De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%, pe fondul aşteptărilor referitoare la o politică monetară americană mai relaxată, un mediu care în mod normal duce la deprecierea dolarului dar generează un interes crescut pentru aur ca valoare de refugiu, în special în contextul accentuării riscurilor geopolitice. Reducerile de dobândă din partea Fed sunt favorabile metalului galben, care nu aduce venituri investitorilor, dar face mai puţin atractive alte plasamente.

0110
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.