Știri

De duminică se schimbă regulile pe aeroporturile din România. Noile reglementări transmite de Poliția de Frontieră

România intră în Spațiul Schengen aerian, săptămâna aceasta. Reprezentanții Poliției de Frontieră au precizat, la Antena 3 CNN, ce se schimbă și care sunt noile reguli pentru români, pe aeroporturile din țară.

Mai sunt doar câteva zile până când vom scăpa de controalele Poliției de Frontieră la aeroport. Din 31 martie, românii care zboară spre țări din spațiul Schengen vor merge direct spre porțile de îmbarcare. Asta nu înseamnă, însă, că polițiștii de frontieră vor dispărea complet din terminale.

Alexandra Găvan, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, a explicat, la Antena 3 CNN, la ce schimbări se pot aștepta românii, pe aeroporturi, de duminică, 31 martie.

„Persoanele care se care se vor deplasa către spațiile Schengen, începând cu data de 31 martie, în momentul în care vor ajunge pe aeroport vor face controlul de securitate, după care vor merge direct către poarta de îmbarcare.

Acestea nu se vor mai opri la filtrele Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie. Și aici aș dori să subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu revine nicio obligație suplimentară.

Însă, așa cum ați spus și dvs. polițiștii de frontieră nu vor dispărea din aeroporturi. Aceștia vor continua să fie în incinta aeroporturilor și să efectueze acțiuni polițienești, care se vor efectua punctual și inopinat, iar scopul acestor acțiuni polițienești este să stabilească identitatea persoanei, să verifice dreptul de ședere și, bineînțeles, să prevină și să combată posibile fapte ilegale.

Cu siguranță, lucrurile se vor desfășura mult mai repede. În medie, la controlul documentelor, în acest moment, o persoană stă între 1 și 3 minute, în funcție de situație. Tot acest timp de așteptare, cumulat cu statul la coadă, nu va mai fi, începând cu data de 31 martie.

În ceea ce înseamnă controalele de securitate și ale bagajelor, acestea nu sunt în sarcina Poliției de Frontieră, sunt în sarcina altor autorități care își desfășoară activitatea pe aeroporturi, dar ele vor continua să rămână.

În ceea ce înseamnă călătoriile cetățenilor minori în spațiul Schengen, la fel ca și în cazul adulților, aceștia nu se vor nu se vor mai opri la controalele Poliției de Frontieră. La fel vor trece prin controlul de securitate, după care se vor îndrepta direct către părțile de îmbarcare. Și aici este un lucru pe care vreau să îl clarific foarte bine.

Nu va fi nevoie de niciun aviz suplimentar pe care părinții sau minorii să-l aibă, pentru a putea călători în spațiul Schengen, însă ei o să poată să călătorească cu aceleași documente cu care o fac și în prezent și aici. Aș vrea să reamintesc că este în continuare nevoie de documentul de călătorie pentru minor și, bineînțeles, pentru fiecare situație în parte. Dacă acesta călătorește doar cu unul dintre părinți, celălalt părinte va trebui să aibă procura notarială.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră.

0113
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.