Știri

Alimentul care nu se aruncă după ce a expirat. Este bun și după trei săptămâni

Mihaela Bilic a vorbit despre alimentul care poate fi consumat chiar și după ce a expirat.

Mulți dintre români sunt foarte atenți când vine vorba de termenul de expirare în cazul alimentelor.

Consumatorii aruncă la gunoi mâncarea expirată fără să clipească, dar există, iată, un produs, care poate fi consumat chiar și după 3 săptămâni de la expirare, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Un anumit aliment poate fi mâncat fără probleme și după ce a expirat, fără să ne îmbolnăvim. Chiar producătorii dau asigurări că banalul iaurt poate fi consumat după expirare.

În ciuda faptului că are o dată de expirare, nu mulți sunt cei care știu că iaurtul nu trebuie să ajungă la tomberon dacă nu a fost consumat.

Produsul este bun pentru consum chiar și încă 3 săptămâni, recomandă producătorii și Mihaela Bilic pe Facebook.

Bineînțeles că există o condiție: produsul să fi fost sigilat, nu desfăcut.

Mihaela Bilic a dezvăluit că „iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat!”

„Retailerul britanic COOP renunță la termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară. Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare

42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodariile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj.

În prima fază firma britanică va înlocui formularea ”expiră la…” cu recomandarea ”a se consuma înainte de…”.

Condiția ca iaurtul să poată fi consumat în siguranță

Compania a afirmat că 6 milioane de oameni din Marea Britanie consumă un iaurt în fiecare zi, iar cercetările de la WRAP au arătat că 50% dintre iaurturi sunt aruncate cu ambalajul intact, motivul fiind, în 70% din cazuri, eticheta cu dată limită depășită.

Nick Cornwell, șeful departamentului tehnic alimentar la COOP, a declarat: “Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedeschis în frigider, așa că am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente.

Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului lor, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim”.

Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare, principala modificare care apare ține de gust (va fi mai acrișor).

Se obține și un efect probiotic accentuat, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate.

COOP va introduce data recomandată pentru iaurturi marcă proprie din mai și va avea întreaga gamă modificată până în octombrie 2022.

„Încurajăm toate întreprinderile din sectorul alimentar să urmeze cele mai bune practici WRAP/FSA/DEFRA și să identifice locurile în care produsele, în special produsele lactate, pot avea o dată limită de consum majorată și să facă această schimbare ori de câte ori este posibil.

Această inițiativă arată ce oportunitate fantastică avem pentru a opri risipa inutilă de alimente”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

055
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.