Știri

Directorul ANM anunță o vreme total neobișnuită: de 70 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva

Directorul ANM, Elena Mateescu, susține că finalul lunii martie și începutul lunii aprilie aduc temperaturi record în termometre, cu maxime de până la 28-29 de grade. Directorul ANM susține că este cel mai călduros final de martie din ultimii 70 de ani, iar în dimineața zilei de 29 martie au fost consemnate maxime istorice la mai multe stații meteo.

Şefa ANM anunţă temperaturi-record din ultimii 70 de ani. Aproape jumătate din teritoriul României este sub cod galben de vânt puternic, însă vestea momentului este valul de căldură neobișnuit de intens. Elena Mateescu a declarat că până în această seară intensificările vântului vor fi resimțite în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 45-55 km/h, iar în zonele montane vor fi rafale de 60-70 km/h. De asemenea, există o atenționare meteorologică de cod galben pentru zona Moldovei, est și sud-estul Transilvaniei, unde vitezele vântului pot ajunge la 55-65 km/h, iar în Carpații Orientali peste 90 km/h la altitudini mari.

În ceea ce privește temperaturile, se înregistrează deja valori de 24 de grade Celsius la Calafat și Turnu Măgurele. Bucureștiul, dar și alte orașe din sud și sud-est, cum ar fi Brăila, Focșani și Galați, înregistrează temperaturi ce depășesc 20 de grade Celsius.

Elena Mateescu afirmă că vom atinge pragul unei zile de vară, cu 25 de grade Celsius, iar în zilele următoare temperaturile se pot apropia de 28, chiar 29 de grade Celsius. De asemenea, sunt așteptate recorduri ale temperaturilor minime și maxime zilnice, cu 20 de stații meteorologice înregistrând cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 29 martie.

Ultimele zile ale lunii martie vor aduce temperaturi care se pot apropia de 28, chiar 29 de grade.

Cu siguranță vom atinge recorduri ale valorilor minime și maxime zilnice, cum de altfel și în această dimineață am înregistrat la 20 de stații meteorologice, cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 29 martie”, a spus şefa ANM, Elena Mateescu, vineri, la Antena 3 CNN.

Temperaturile medii ale lunii aprilie vor fi ușor mai ridicate decât cele normale, potrivit prognozei pentru perioada 1 – 29 aprilie, transmisă de meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Săptămâna 1 – 8 aprilie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cu excepția regiunilor nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, regimul pluviometric va fi deficitar, mai ales în sud-vestul teritoriului.

Săptămâna 8 – 15 aprilie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 15 – 22 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 22 – 29 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

0114
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.