Știri

Obligatoriu pentru stăpânii de câini și pisici. Toată lumea trebuie să respecte regulile

Reguli de călătorie cu animale de companie și alte animale în UE. Îți dorești ca în călătorie să te însoțească pisica sau câinele tău? Este bine să cunoști toate lucrurile pe care trebuie să le îndeplinești.

Reguli de călătorie cu animale! Legislația Uniunii Europene facilitează călătoriile în altă țară din UE împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie. Aceste norme acoperă și călătoriile în UE dintr-o țară sau un teritoriu aflat în afara Uniunii.

Potrivit site-ului Uniunii Europene, cu câteva excepții, animalul de companie vă poate însoți în altă țară din UE sau când intrați dintr-o țară terță într-o țară din UE, dacă respectă următoarele:

– a fost microcipat (în conformitate cu cerințele tehnice din anexa II la Regulamentul UE privind circulația animalelor de companie) sau are un tatuaj lizibil în mod clar dacă este aplicat înainte de 3 iulie 2011

– a fost vaccinat împotriva rabiei

– a fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis, dacă zona de destinație nu este afectată de tenie (Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord)

– deține fie un pașaport european pentru animale de companie, atunci când călătorește dintr-o țară din UE sau Irlanda de Nord în altă țară din UE sau Irlanda de Nord, fie un certificat UE privind sănătatea animalelor, atunci când călătorește dintr-o țară terță.

Normele UE privind călătoriile cu animalele de companie descrise mai sus vizează călătoriile private cu animale de companie care nu implică o schimbare a proprietății sau vânzarea.

Pașaportul european pentru animale de companie

Pașaportul european pentru animale de companie este un document care urmează un model standard la nivelul UE și este esențial pentru călătoriile între țările Uniunii. Conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul.

Puteți obține un pașaport pentru câinii, pisicile sau dihorii de companie de la orice medic veterinar autorizat. Un pașaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieții, dacă animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei.

Certificatul UE privind sănătatea animalelor

Certificatul UE privind sănătatea animalelor este un alt tip de document care conține informații specifice despre animalul dumneavoastră de companie (identitate, sănătate, vaccinare antirabică) și se bazează pe un model standard al UE.

În cazul în care călătoriți dintr-o țară sau un teritoriu din afara UE, animalul de companie trebuie să dețină un certificat sanitar UE emis de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în UE. Certificatul este valabil pentru călătoriile între țările UE timp de 4 luni de la această dată sau până la expirarea vaccinului antirabic (primul termen care intervine).

În plus, ar trebui să completați și să anexați o declarație scrisă la certificatul de sănătate al animalului de companie, care să ateste faptul că relocarea sa nu se face în scop comercial.

Animalele de companie care călătoresc fără proprietar

Ca regulă generală, animalele de companie trebuie să călătorească împreună cu proprietarii. Totuși, puteți da o autorizație scrisă unei alte persoane care să însoțească animalul de companie în locul vostru. Totuși, animalul de companie trebuie să ajungă înapoi la voi în termen de 5 zile de la relocarea sa.

Călătoria cu alte animale de companie

Pașapoartele europene pentru animale de companie sunt eliberate numai pentru câini, pisici și dihori domestici. În cazul în care călătoriți în altă țară din UE cu alte animale de companie (păsări, animale acvatice ornamentale, reptile, rozătoare sau iepuri), verificați normele naționale aplicabile în țara pe care urmează să o vizitați pentru informații despre condițiile de intrare.

0167
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.