Magazin

Calendar ortodox 1 aprilie 2024. Sărbătoare importantă, ziua în care şi cele mai grele păcate se iartă

Pe 1 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, o celebrăm pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, sfânta care a dus mulţi ani o viaţă în păcat.

Calendar ortodox 1 aprilie 2024. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită în calendarul creştin ortodox la 1 aprilie. În această zi, Biserica Ortodoxă îi mai pomenește pe Sfântul Cuvios Macarie (egumenul Peleichitului), Sfinții Mucenici Gherontie și Vasilid și Sf. Maria Egipteanca s-a născut în Egipt, iar la vârsta de doar 12 ani și-a lăsat părinții în urmă, mergând în Alexandria.

Acolo, timp de 17 ani a dus o viață desfrânată. Mai târziu, la 29 de ani, ea a plecat din Alexandria și a ajuns la Ierusalim.

După ce a ajuns la Ierusalim, a intrat în Biserica Sfântului Mormânt, dar nu a putut merge decât până la prag. O putere nemaipomenită a oprit-o. Ea a încercat în repetate rânduri să intre, dar niciun rezultat. Atunci a înțeleg că modul în care a trăit până atunci este de vină pentru faptul că nu poate intra în biserică.

Atunci, ea s-a rugat Fecioarei Maria pentru a putea intra în biserică și i-a promis că își va schimba viața cu totul, conform crestinortodox.ro

Calendar ortodox 1 aprilie 2024. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca s-a rugat la Sfânta Fecioară Maria pentru a putea intra în viața creștinească.

Calendar ortodox aprilie 2024: Sfântul Gheorghe, Floriile 2024 şi 10 sărbători cu cruce neagră înainte de Paşte
„O, Fecioara, Stapana, care ai nascut cu trup pe Dumnezeu Cuvantul! Stiu cu adevarat, stiu ca nu este cu cuviinta, nici cu placere tie ca sa privesc eu desfranata, cea atat de necurata, spre cinstita icoana ta, a Preacuratei si pururea Fecioarei Maria, care ai sufletul si trupul curat. Si cu dreptate este ca eu, desfranata si urata, sa fiu lepadata de la fecioreasca ta curatenie.

Dar de vreme ce am auzit ca pentru aceasta Dumnezeu S-a facut om, pe care L-ai nascut, ca sa cheme pe cei pacatosi la pocainta, ajuta-mi mie, care, fiind singura, nu am de la nimeni ajutor. Porunceste ca sa-mi fie si mie neoprita intrarea in biserica si nu ma lipsi de a vedea cinstitul Lemn, pe care cu trupul S-a pironit Dumnezeu, Cel nascut din tine, Care si-a dat Sangele Sau pentru a mea izbavire. Porunceste, o, Stapana, ca si mie, nevrednicei, sa mi se deschida usa, spre inchinarea dumnezeiestii Cruci, si sa-mi fii tu mie chezasuitoare preavrednica de credinta catre Cel Ce S-a nascut din tine, cum ca de acum nu-mi voi mai intina trupul cu nici un fel de spurcaciune a necuratei desfranari, ci dupa ce voi vedea Lemnul cel Sfant al Crucii Fiului Tau, ma voi lepada cu totul de lume si de cele din ea si indata voi iesi oriunde tu singura, ca o chezasuitoare a mantuirii mele, ma vei povatui pe mine”.

În cele din urmă, a reușit să se închine la Sfânta Cruce și a luat decizia de a-și trăi viața în pustietate, în Iordan. Acolo, Cuvioasa Maria Egipteanca a stat 47 de ani. Înainte să moară, taina vieții sale a fost descoperită părintelui Zosima. El a împărtășit-o, iar apoi s-a întors să o îngroape.

0132
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.