Știri

Decizie pentru toți cei cu card de sănătate. Se aplică oriunde în România: Exact ca un card bancar

Bogdan Gruia-Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că sistemul cardului național de sănătate trebuie refăcut, deoarece este învechit din punct de vedere tehnic. Iată ce s-ar putea schimba.

Potrivit lui Bogdan Gruia-Ivan, cardul de sănătate va fi disponibil în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani.

Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a declarat acesta pentru Digi24.

Ministrul Digitalizării a precizat că datorită muncii celor de la CNAS, s-au salvat 100 de milioane de lei din PNRR.

„Ceea ce e important este că o 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și cu echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcur cap-coadă.

Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic – n.r.), la fel ca un card bancar”, a afirmat el.

Potrivit lui Bogdan Gruia-Ivan, totul va fi trasabil și transparent.

„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată.

Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a explicat ministrul.

Începând din 2013, cardul de sănătate a devenit o componentă esențială a sistemului medical, inițial având o perioadă de valabilitate de cinci ani de la data emiterii. Cu toate acestea, ulterior au intervenit modificări privind durata de valabilitate.

În prezent, toți cei asigurați la Casa Națională de Asigurări de Sănătate primesc un card de sănătate. Cu toate acestea, mulți dintre titulari nu sunt conștienți de data exactă de expirare a acestuia și de implicațiile acestui aspect.

Accesul la serviciile medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate este condiționat de deținerea cardului național de sănătate. Acest card reprezintă un element esențial pentru obținerea îngrijirii medicale necesare în cadrul sistemului medical.

Cardul este emis pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Este emis și pentru cei care devin asigurați după emiterea inițială a cardurilor. Este un instrument esențial pentru accesul la serviciile medicale și pentru asigurarea îngrijirii sănătății în caz de necesitate.

Primirea cardului este un proces simplu: acesta este expediat prin poștă titularului, iar personalul poștei se ocupă de livrarea personală, solicitând semnătura și prezentarea unui document de identitate. În cazul în care titularul dorește să autorizeze o altă persoană să primească cardul în locul său, este necesară o procură validă.

Cardul de sănătate conține detalii esențiale, cum ar fi numele, data nașterii, termenul de valabilitate, codul unic de identificare și numărul specific de identificare. Detalii medicale suplimentare pot fi incluse la solicitarea medicului de familie.

062
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.