Știri

La ce oră începe eclipsa de soare din 8 aprilie. Va dura patru minute și 28 de secunde

Luni, 8 aprilie, are loc cea mai mare Eclipsă de Soare. De unde poate fi urmărită aceasta și la ce oră va avea loc?

Într-o călătorie cosmică ce va începe pe coasta de vest a Mexicului, va traversa Statele Unite ale Americii și se va încheia în Canada, o rară eclipsă totală de Soare va fascina milioane de oameni în ziua de luni, 8 aprilie 2024. Evenimentul nu doar stârnește uimire și fascinație, ci reprezintă și o oportunitate atât științifică, cât și economică, subliniază AFP.

Cu o traiectorie ce va trece prin 15 state americane, de la Texas până în Maine, această eclipsă totală va putea fi urmărită timp de câteva minute de peste 30 de milioane de persoane, conform datelor furnizate de NASA. Bill Nelson, directorul agenției spațiale americane, evidențiază puterea specială a eclipselor în captivarea imaginației oamenilor și în inspirarea unui sentiment de venerație pentru frumusețea universului nostru.

Șeful agenției spațiale americane, Bill Nelson, a precizat că” Eclipsele au o putere specială. Ele îi impresionează pe oameni, care simt un fel de venerație pentru frumusețea Universului nostru”.

Eclipsele totale de Soare au loc atunci când Luna se interpune exact între Pământ și Soare, blocând temporar lumina astrului nostru. Chiar dacă Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, și totodată de 400 de ori mai departe, cele două corpuri cerești par a avea dimensiuni similare văzute din perspectiva noastră de pe Pământ.

Cu începere din Mexic, la ora 18:07 GMT (21:07, ora României), eclipsei va începe să-și facă apariția, urmând ca apoi să traverseze Statele Unite și să ajungă în Canada. Pe o bandă de aproximativ 185 de kilometri lățime, locuitorii vor putea să vadă eclipsa totală, în timp ce în afara acestei zone vor putea observa doar o eclipsă parțială.

Cu săptămâni înainte de eveniment, autoritățile americane au subliniat importanța respectării instrucțiunilor de siguranță, în special necesitatea purtării ochelarilor speciali pentru observarea Soarelui, pentru a preveni posibile daune oculare.

Printre locurile emblematice în care eclipsa va fi vizibilă se numără și Cascada Niagara, iar în partea canadiană a acesteia a fost chiar declarată stare de urgență pentru a face față afluxului masiv de turiști.

Potrivit hotnews.ro, Jennyth Peterson, responsabilă cu evenimentele dintr-o zonă situată la nord de San Antonio, Texas, a precizat că: „Avem oameni care vin din toate cele 50 de state, chiar şi din Alaska şi Hawaii. Sunt turiști din Olanda, Finlanda, Germania, Israel şi Noua Zeelandă”

Entuziasmul în jurul acestui eveniment este atât de mare, încât numeroase canale de știri importante, precum CNN, au organizat numărători inversate tot weekendul.

Multe regiuni urmează să profite de afluxul de turiști, iar unele, cum ar fi Burlington din statul american Vermont, se așteaptă ca populația să se dubleze pentru acea zi.
Eclipsa va începe deasupra vastului Pacific de Sud și este de așteptat să ajungă pe coasta Pacifică a Mexicului în jurul orei 11:07, ora Pacificului, înainte de a intra în Statele Unite prin Texas.

De acolo, va traversa state precum Oklahoma, Arkansas, Missouri șiTennessee, apoi va continua prin Illinois, Kentucky și altele, până când își va lua rămas bun de pe coasta atlantică a Newfoundland, Canada,
în jurul orei 17:16 (ora Newfoundland). Norocoșii din cele 48 de state contigue ale SUA se vor putea bucura de cel puțin o eclipsă parțială.

În ciuda entuziasmului general, vremea ar putea să joace unei părți o festă proastă, în unele regiuni se așteaptă să fie înnorat. Totuși, atât NASA, cât și alte organizații vor oferi transmisiuni în direct ale evenimentului, permițând oamenilor din întreaga lume să participe virtual la această spectaculoasă demonstrație a cosmosului.

0171
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.