Știri

Se dau pensiile mai devreme. Cine sunt pensionarii care vor beneficia de plăți mai rapide

Luna aceasta este ca oricare altă lună, mai ales când vorbim despre pensii, dar cu mici excepții, având în vedere când intră pensiile pe card în luna aprilie, iar unii pensionari le vor primi mai devreme.

CNPP anunță când intră pensiile pe card în luna aprilie

Ca în fiecare an, anumite date, stabilite pentru acordarea sumelor aferente pensiilor, pică în zilele de weekend, iar luna aprilie nu face excepție din acest punct de vedere.

În acest context, CNPP anunță când intră pensiile pe card în luna aprilie, având în vedere că data limită de trimitere a sumelor în conturi pică într-o zi de weekend.

Conform calendarului, zilele de 13 și 14 ale acestei luni sunt datele la care pensionarii ar trebui să primească banii. Numai că, de data asta banii vor intra ceva mai devreme, pe data de 12 aprilie, astfel că cei aproximativ 2,5 milioane de români care au optat pentru a primi banii pe card, vor fi cei care primesc banii ceva mai devreme.

Au mai fost întârzieri și în martie

Se pare că problemele cu distribuirea sumelor de pensii au fost și luna precedentă, când CNPP anunța mici întârzieri la plata acestora, ca urmare a calendarului de zile libere, ceea ce i-a cam dat peste cap pe cei care așteptau sumele aferente.

Pe de altă parte, întârzieri au mai fost și ca urmare a declanșării protestelor de către o parte a angajaților Poștei Române, care s-au plâns de salariile mici și de lipsa de receptivitate a conducerii companiei de a accepta majorările cerute de aceștia. În cele din urmă, conform conducerii, s-ar fi ajuns la un acord, astfel că angajații vor beneficia de suma minimă a fost stabilită la 400 de lei.

Noua lege a pensiilor a schimbat modul de calcul

În baza noii legi intrate în vigoare de la 1 ianuarie a.c., se stabilesc noi majorări, precum și noile norme de calcul a pensiilor pentru toți cei peste 5 milioane de pensionari.

În baza acestor noi modificări, s-au stabilit și ce pensii se vor majora de două ori în 2025, iar potrivit Șeful Casei Naționale de Pensii, la anumite categorii se vor lua în calcul și anumite sporuri:

„Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale. Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula.

Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit”, a explicat Daniel Baciu, șeful CNPP.

Reamintim că este de așteptat ca în septembrie a.c. să se producă a doua majorare a acestui an pentru aproape toți cei încadrați ca pensionari, rămânând să se stabilească și care va fi procentul.

0105
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.