Știri

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Părinții pot depune cererea-tip și documentele necesare

S-a dat startul înscrierilor la clasa pregătitoare 2024, iar părinții pot depune cererea-tip și documentele necesare.

În perioada 11 aprilie – 14 mai 2024, părinții vor putea completa cererile-tip pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2024.

Ministrul Educației a transmis că, în această perioadă, părinții vor avea acces la un număr Telverde, unde vor putea primi răspunsuri pentru întrebările legate de înscriere.

Astfel, părinții au la dispoziție două opțiuni pentru completarea cererilor-tip, fie online, pe site-ul Ministerului Educației, fie la unitatea de învățământ la care se dorește înscrierea copilului.

Este important de menționat că, în cazul în care părinții aleg să completeze cererea online, aceștia trebuie se deplaseze la unitatea de învățământ la care au solicitat înscrierea pentru validare.

Cea de-a doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 31 mai – 7 iunie 2024, care presupune depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Condiții pentru înscrierea la clasa pregătitoare

Copiii trebuie să aibă 6 ani împliniți până la data de 1 septembrie și să locuiască pe străzile arondate școlii.

Pentru o altă școală decât cea de circumscripţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Pentru cei care urmează să împlinească 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie, părinții trebuie să depună la dosar o recomandare de la grădinița pe care au frecventat-o și documente din care să reiasă că au fost evaluați de o comisie de specialitate și s-a constatat că sunt apți de începerea școlii, în cazul în care își doresc ca cei mici să fie înscriși mai devreme în clasa pregătitoare.

Criterii de departajare

În ceea ce privește criteriile de departajare, se va ţine cont de următoarele:

bunici cu domiciliul în apropierea școlii
locul de muncă al părinților situat aproape de școală
copilul are frați care studiază în școala respectivă
Rezultatele vor fi afişate, pentru prima etapă de înscrieri, pe data de 29 mai.

Actele necesare pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2024
Cerere-tip de înscriere;
Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului;
Copie şi original – certificat de naştere copil;
Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul);
Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

037
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.