Știri

Calendar ortodox 13 aprilie 2024. Pomenirea morților azi. Ce se dă de pomană

Ne aflăm în Postul Paştelui, astfel că fiecare sâmbătă este dedicată „celor adormiţi”. Pe 13 aprilie este pomenit Sfântul Martir Artemon, preotulş care s-a jertfit pentru credinţa sa.

Sâmbăta – ziua pomenirii morților

Sâmbăta, ziua pogorârii Domnului la iad, când a avut loc ridicarea celor adormiți spre înviere, este bine să fie cinstită prin aducerea aminte de cei trecuți în viața de veci, ca prin rugăciunea noastră și prin pomenirea acestora să-i ajutăm să dea răspuns bun la Judecata lui Dumnezeu și să se ridice cât mai aproape de Tronul lui Dumnezeu, unde să înalțe și pentru noi, împreună cu Îngerii și cu Sfinții, rugăciuni de răsplătire și mulțumire pentru faptul că noi, cei rămași pe pământ, nu i-am uitat.

Slujbele de pomenire pentru cei adormiți, cunoscute cu denumirea de parastase, sunt momente de întristare, de interiorizare sufletească și de comuniune cu cei adormiți. Ele se săvârșesc la soroacele rânduite de Biserică pentru răposații noștri, de obicei în sfântul locaș, în strânsă legătură cu Sfânta Liturghie, la casa celui răposat sau la mormânt.

În privința zilei săptămânale în care trebuie și putem să facem parastasele, aceasta este sâmbăta ‒ zi închinată din adâncă vechime pomenirii morților, întrucât în această zi Mântuitorul Iisus Hristos a coborât cu sufletul la iad pentru a-i elibera pe cei din veac adormiți. Lucrul acesta ni-l amintesc și cântările de la slujba Vecerniei și Utreniei sâmbetelor din Octoih, în care îi mărim pe sfinți și ne rugăm pentru morți. De aceea este bine să facem slujbele de pomenire, pe cât este posibil, în zi de sâmbătă.

Astfel, conform rânduielii și tradiției respectate de Biserica Ortodoxă, ziua săptămânală de pomenire a morților este sâmbăta. În această zi, la unele slujbe din cadrul celor șapte laude (miezonoptica de sâmbătă), ca și în unele cărți de cult (Octoihul) există cântări și rugăciuni anume alcătuite și rânduite pentru pomenirea morților.

Între aceste sâmbete, două sunt destinate pomenirii generale a morților, și anume cea dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne sau a Înfricoșatei Judecăți și cea dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt, amândouă având denumirea de Moși, adică zile în care facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor adormiți întru Domnul. Ele se mai numesc Moșii de iarnă și Moșii de vară și sunt respectate în toate Bisericile Ortodoxe. În unele dintre acestea și în unele părți din Biserica Ortodoxă Română există în practică și o sâmbătă a Moșilor de toamnă, care nu este menționată în cărțile de slujbă și de aceea data ei este diferită, de la o zonă la alta.

Cât privește timpul de pomenire a morților din Postul Mare, pomenirile au loc în sâmbetele acestei perioade. Conform rânduielilor tipiconale din Triod (cartea de cult specifică acestei perioade) și structurii slujbelor din aceste sâmbete, numai sâmbetele a doua, a treia și a patra sunt socotite ca zile de pomenire generală a morților, celelalte sâmbete din Postul Mare (prima, a cincea, a șasea și a șaptea) sunt consacrate pomenirii altor evenimente sau persoane sfinte din viața Bisericii.

Așadar sâmbăta, ziua pogorârii Domnului la iad, când a avut loc ridicarea celor adormiți spre înviere, este bine să fie cinstită prin aducerea aminte de cei trecuți în viața de veci, ca prin rugăciunea noastră și prin pomenirea acestora să-i ajutăm să dea răspuns bun la Judecata lui Dumnezeu și să se ridice cât mai aproape de Tronul lui Dumnezeu, unde să înalțe și pentru noi, împreună cu Îngerii și cu Sfinții, rugăciuni de răsplătire și mulțumire pentru faptul că noi, cei rămași pe pământ, nu i-am uitat.

Calendar ortodox 13 aprilie 2024. Sfântul Sfinţit Mucenic Artemon a fost preot în cetatea Laodiceea, din Asia Mică, în vremea împăratului roman Diocleţian (284-305), prigonitor al creştinilor.

În acel timp „a fost mare prigoană împotriva creştinilor; de vreme ce au fost trimişi muncitori prin toate cetăţile şi ţările stăpânirii romanilor, ca să aducă jertfe zeilor şi să silească pe creştini la închinarea de idoli, iar pe cei ce nu se vor pleca, să-i schingiuiască şi să-i ucidă. Deci, a mers în părţile Capadochiei un comit cu numele Patrichie, care săvârşea porunca împăratului”. (Vieţile Sfinţilor)

Mai înainte însă de venirea acestuia, episcopul Laodiceei, Sisinie, aflând că se apropia comitul, s-a dus noaptea în templul zeiţei Artemida, împreună cu Sfântul Artemon şi mai mulţi creştini, şi i-a sfărâmat pe toţi idolii care erau acolo şi i-a ars cu foc.

Întorcându-se apoi în biserică, îşi săvârşea obişnuitele rugăciuni şi-i întărea pe credincioşi, zicându-le: „Fiii mei, auzim de Antihrist cel ce vine în cetate, vrând să ucidă pe creştini. Deci, nimic să nu vă despartă pe voi de dragostea lui Hristos, nici focul, nici sabia, nici fiarele şi nici un fel de moarte oricât de cumplită”. (Vieţile Sfinţilor)

Pentru Hristos, Sfântul Artemon a fost supus de către prigonitorii săi la chinuri cumplite, din care prin minune a scăpat nevătămat, aducând la credinţă mulţime de oameni care mărturiseau că Dumnezeul la care se închină Sfântul Artemon este Dumnezeul cel viu şi adevărat. După aceea prinzându-l cei necredincioşi, i-au tăiat capul şi astfel s-a dus la veşnicele locaşuri.

Calendar ortodox 13 aprilie 2024.

Ortodoxe
Sfânta şi Marea Joi;
Sf. Sfinţit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul

Greco-catolice
Sfânta şi Marea Joi. Sf. papă Martin. Cele 12 Evanghelii ale Pătimirilor Domnului

Romano-catolice
Sf. Martin I, pp. m.

Calendarul creștin ortodox este bazat pe calendarul iulian și urmează credința liturgică. Conform Bisericii, acesta conține texte din Sfânta Scriptură, Sfinți și evenimente de comemorare, care sunt asociate cu fiecare zi a anului.

În ce zile din luna aprilie 2024 este interzis să speli rufe și să faci treabă în casă. Calendarul sărbătorilor dinainte de Paște
În ce zile din luna aprilie 2024 este interzis să speli rufe și să faci treaba în casă, printre care și cusutul sau treburile agricole.

În ce zile din luna aprilie 2024 este interzis să speli
Creștinii știu că în zilele de mare sărbătoare, marcate cu cruce roșie în Calendarul Ortodox, sunt interzise activitățile gospodărești, ca spălatul rufelor, curățenia, cusutul sau treburile agricole.

Lista zilelor din aprilie 2024 în care nu se spală rufe:

11 aprilie- Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
23 aprilie- Sfântul Gheorghe
28 aprilie- Floriile
Încă din cele mai vechi timpuri, creștinii știu că este păcat ca în zilele de sărbătoare cu cruce roșie, dar și în fiecare duminică din an, să facă treburi casnice. Cei cu mare credință în Dumnezeu nu spală, nu calcă, nu cos și nici nu fac treburi gospodărești sau nu muncesc câmpul în astfel de zile. În fiecare duminică din an, dar și în zilele marcate în calendarul ortodox cu cruce roșie, cei mai mulți creștini merg la biserică, aprind lumânări, dau obiecte și alimente de pomană și se roagă lui Dumnezeu.

Sărbători marcate cu cruce neagră în aprilie 2024:

6 S (†) – Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului – Dezlegare la ulei şi vin
11 J (†) – Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântul Farmuţie
12 V (†) Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
14 D (†) – Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin – Predica la Duminica Sfântului Ioan Scararul
20 S (†) – Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului – Dezlegare la ulei şi vin
23 M (†) – Sfântul Mucenic Gheorghe
24 M (†) – Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif din Maramureş; Sfinţii Mucenici Pasicrat şi Valentin de la Durostorum
25 J (†) – Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Evanghelist Marcu
26 V (†) – Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinţii Mucenici Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis.

094
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.