Știri

Biserica Ortodoxă schimbă regulile în 2024 pentru ziua de Sf. Gheorghe

Sute de mii de români își celebrează ziua de onomastică atunci când Biserica Ortodoxă Română cinstește pe Sfântul Gheorghe, Purtătorul de biruință.

Sfântul Gheorghe este cinstit în fiecare an pe data de 23 aprilie. Sute de mii de români îi poartă numele. Calendarul ortodox conține texte din Sfânta Scriptură, sfinți și evenimente de comemorare. Toate acestea sunt asociate cu fiecare zi a anului. Biserica a rânduit o serie de reguli speciale de post sau sărbătoare care corespund cu ziua săptămânii sau cu perioada din an în raport cu zilele principale de sărbătoare. Sfântul Gheorghe este o sărbătoare cu dată fixă, notată cu Cruce Roșie. Dacă pică în Săptămâna Mare, înainte de Învierea Domnului, acesta este cinstit într-o zi diferită.Pentru că sărbătoarea pică în Postul Paștelui, creștinii ortodocși vor avea dezlegare la ulei și vin. Postul paștelui este considerat cel mai aspru dintre toate. În 2024, Lăsatul secului de carne a picat pe data de 10 martie, iar pe 17 a avut loc Lăsata secului pentru postul mare. Învierea Domnului este sărbătorită de biserică pe data de 5 mai 2024.

Numele Sfântului Gheorghe este des întâlnit la români, deși provine din limba greacă. Acesta își are etimologia în cuvântul γεωργός, „georgos” și se traduce prin țăran, fermier, lucrător al pământului. În fiecare an, pe data de 23 aprilie, aproape 1.000.000 de români, majoritatea bărbați, își serbează onomastica. Printre aceștia se numără peste 720.000 de bărbați și 183.156 de femei. Nume derivate pentru bărbați: Gheorghe, George, Georgică, Ghiță, Georgian, Gică, Gigel, Gigi, Geo, Georgel, Gheorghiță, Ghiță. Nume derivate pentru femei: Georgiana, Georgeta, Geta, Gina, Getuța, Gherghina, Gica, Georgi.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost general roman de origine greacă și ofițer în garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. Ca martir ucis în timpul persecuției creștinilor sub Dioclețian, Sf. Gheorghe este sărbătorit în aproape toate bisericile, de obicei în data de 23 aprilie. Este sfântul patron al multor țări, regiuni și orașe.

0206
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.