Știri

Calendar ortodox 14 aprilie 2024. Sărbătoare luni, trei mari sfinți

ezi ce sărbătoresc creștinii pe data de 14 aprilie 2024. Trei mari Sfinți sunt amintiți în calendarul ortodox!

Vezi aici calendarul ortodox pentru data de 14 aprilie 2024. Află ce sfinți sunt prăznuiți în această zi de sărbătoare. Este duminica a IV-a din Postul Paștelui.

Calendar ortodox 14 aprilie 2024

Conform calendarului ortodox, 14 aprilie este Duminica a IV-a din Postul Paștelui, a Sfântului Ioan Scărarul. În această zi, marii părinți au rânduit să fie sărbătoriți Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, Sfântul Martin Mărturisitorul, Episcopul Romei, și Sf. Mc. Tomaida.

Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut în anul 1671, în satul Gledin, județul Bistrița-Năsăud. În 1697, acesta a primit tunderea monahală în obștea Mănăstirii Neamț, iar între anii 1702-1704 a fost stareț al acestei mânăstiri.

Pe data de 17 ianuarie 1707 a fost hirotonit episcop de Roman, iar după șapte ani s-a retras în pustiu și a întemeiat Schitul Pocrov, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Vremurile erau destul de grele în acea perioadă, așa că a plecat în Transilvania, în anul 1716, apoi a intrat în Mănăstirea Pecerska.

Sfântul Ierarh Parohie a trecut la cele veșnice pe data de data de 14 aprilie 1724 la Lavra Pecerska. În prezent, moaștele Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului sunt așezate la loc de cinste, în Schitul Pocrov.

Dezlegare la ulei și vin, pe 14 aprilie 2024

Postul Paștelui a început pe data de 18 martie 2024 și se va termina pe data de 4 mai. În această perioadă, biserica a rânduit mai multe zile cu dezlegare la ulei și vin.

Pe lângă sâmbetele și duminicile din post, credincioșii pot consuma ulei și vin în zilele în care sunt rânduite sărbători însoțite de semnele „cruce roșie” sau „cruce neagra”, dacă acestea nu cad în prima sau ultima săptămână a Postului Mare.

Iată care sunt zilele cu dezlegare la ulei și la vin din Postul Paștelui 2024:

23 martie – sâmbătă, dezlegare la ulei și vin,
24 martie – prima Duminica din Postul Mare, dezlegare la ulei și vin,
30 martie – Sâmbătă, dezlegare la ulei si vin,
31 martie – Duminică, dezlegare la ulei și vin,
6 aprilie – sâmbătă, dezlegare la ulei și vin,
7 aprilie – Duminică, dezlegare la ulei și vin,
11 aprilie – joi, dezlegare la ulei și vin,
12 aprilie – vineri, dezlegare la ulei și vin,
13 aprilie – sâmbătă, dezlegare la ulei și vin,
14 aprilie – Duminică, dezlegare la ulei și vin,
18 aprilie – joi, dezlegare la ulei și vin,
20 aprilie – sâmbătă, dezlegare la ulei și vin,
21 aprilie – duminică, dezlegare la ulei și vin,
23 aprilie – marți, dezlegare la ulei și vin,
24 aprilie – miercuri, dezlegare la ulei și vin,
25 aprilie – joi, dezlegare la ulei și vin,
27 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr. Pomenirea morților, dezlegare la ulei și vin,
4 mai – sâmbătă, dezlegare la ulei și vin.

081
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.