Știri

S-a modificat data. 750 de lei pe cardurile romanilor chiar inainte de Paste 2024. Termen-limită pentru cheltuirea voucherului

S-a modificat data până la care românii trebuie să-şi monteze repartitoare de căldură. Guvernul a dat OUG, românii cu venituri mici vor primi în acest an un ajutor pe care să-l folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură în apartamente.

Președintele Iohannis a semnat, la finalul anului trecut, un decret prin care, în aprilie, cardul de energie va fi alimentat cu 750 de lei bani care pot fi folosiți – în principal – pentru montarea de repartitoare dar și pentru amortizarea facturilor la energie.

Data până la care aceste persoane pot folosi banii de la stat pentru cumpărarea și montarea de repartitoare este acum stabilită pentru 15 aprilie, însă Guvernul a schimbat termenul prin OUG.

În acest an, se acordă un sprijin temporar „pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziției și montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”, potrivit OUG 166/2022.

Ajutorul pentru montarea repartitoarelor pe care îl vor primi românii cu venituri mici este de cel mult 750 de lei, banii acordându-se pentru fiecare locuinţă ori gospodărie vulnerabilă și numai după montarea, de către o firmă autorizată, a repartitoarelor.

Ajutorul va putea fi utilizat, potrivit actualelor reguli, până la data de 27 decembrie 2024. În același timp, termenul pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă este acum 31 decembrie 2024, dată apropiată celei până la care se va putea folosi și ajutorul de 750 de lei pentru montarea repartitoarelor.

De acest ajutor financiar pot beneficia, în acest an, pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și persoanele cu handicap ce au venituri mici, dar și familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei ori familiile și persoanele singure care primesc ajutor social.

Data până la care românii pot folosi banii de la stat pentru cumpărarea și montarea de repartitoare este stabilită pentru 15 aprilie, însă Guvernul a stabilit, printr-un proiect de ordonanță adoptat marți, amânarea până pe 31 august.

Astfel, termenul amintit pentru compensarea costului de achiziţie şi montare a repartitoarelor de căldură, respectiv 15 aprilie, va fi amânat, după cum apare în proiectul de OUG ce mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, până pe 31 august 2024.

Așadar, acțiunile necesare pentru cumpărarea și montarea unor repartitoare de căldură vor putea începe abia la finalul verii, potrivit avocatnet.ro.

0146
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.