Știri

Anunt major de la Ministerul Muncii. Aceste tipuri de concedii vor fi luate în calcul la vechimea în muncă și vor mări pensia

Există câteva tipuri de concedii care vor fi luate în calcul la vechimea în muncă. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a făcut un anunț important. Iată ce a transmis despre pensii!

Ce tipuri de concedii vor fi luate în calcul la vechimea în muncă

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat recent modificări semnificative în cadrul legislației pensiilor, modificări ce vizează inclusiv modul în care sunt considerate anumite tipuri de concedii în calculul vechimii în muncă.

Conform noii legi, concediile pentru creșterea copilului, atât maternale, cât și paternale, vor fi recunoscute ca perioade contributive în calculul pensiei.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a transmis Simona Bucura-Oprescu, conform România Tv.

Aceste schimbări nu se opresc aici! Noua legislație prevede și ajustări ale vârstei de pensionare pentru femei, care va fi redusă cu șase luni pentru fiecare copil născut.

În plus, se va proceda la o egalizare treptată a vârstei de pensionare între femei și bărbați, un proces ce se va desfășura până în anul 2035. În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, dar aceasta va crește progresiv până la 63 de ani în anul 2030 și ulterior la 65 de ani până în anul 2035.

Aceste ajustări vin în contextul unei preocupări crescute pentru echitatea de gen și recunoașterea eforturilor parentale în cadrul sistemului de pensii. Astfel, noile reglementări își propun să ofere un sprijin mai consistent familiilor și să asigure o mai bună securitate socială pentru viitorii pensionari.

Majorări anuale pentru pensionarii din România

Noua legislație a pensiilor introduce majorări anuale pentru beneficiarii de pensii, acestea urmând să fie aplicate începând cu anul următor. Sub vechea reglementare nu era specificată o dată clară pentru aplicarea acestor creșteri.

Creșterile vor fi calculate pe baza ratei inflației din anul anterior, rate comunicate de Institutul Național de Statistică. Este esențial pentru pensionari să cunoască faptul că, datorită noii legi, nu vor mai exista majorări ad-hoc, indiferent de schimbările guvernamentale, stabilindu-se astfel un mecanism legal clar de ajustare a pensiilor.

Aceste schimbări oferă o mai mare certitudine și predictibilitate pensionarilor, garantând ajustări anuale ale pensiilor în funcție de inflație.

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie. Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a spus ministrul Muncii.

0107
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.