Știri

Ce se întâmplă dacă circuli cu parbrizul spart. Codul Rutier arată clar ce pățesc cei care ignoră regula

Șoferii care circulă pe drumurile din România trebuie să știe că există multe reguli care ar trebui respectate. Din păcate, mulți le ignoră, deși sunt stipulate clar în Codul Rutier.

Există o lege, în Codul Rutier, ce prevede ca șoferii care circulă cu parbrizul spart să fie amendați. Legea din România arată clar în ce condiții poate cineva să circule cu mașina în caz de avarie, însă nu toți șoferii cunosc legea ori chiar o ignoră voit.

Ce se întâmplă dacă circuli cu parbrizul spart. Codul Rutier arată clar

Siguranța circulației este principalul criteriu luat în considerare de Codul Rutier, astfel că trebuie știut că mașinile cu probleme la sistemul de frânare nu pot primi autorizația de a circula pe drumurile publice. Doar că, așa cum arată legea, există și alte probleme pe care șoferii ar trebui să le ia în considerare atunci când vor să își scoată mașinile pe șosea. Vorbim despre defecte la motor, emisia de noxe peste limita normală sau parbrizul care nu oferă suficientă vizibilitate. Toate acestea sunt motive clare de respingere la ITP. Potrivit legii, alte probleme mari ar fi un sistem de frânare ineficient, defecțiuni la sistemul de iluminare, caroserie ruginită sau semne ale unui accident.

Una dintre problemele ignorate de mulți șoferi este parbrizul, considerat o componentă de siguranță esențială pentru orice autoturism. Atât la ITP, cât și pe drumurile publice, șoferii trebuie să fie atenți la starea parbrizului. Este interzis ca șoferii să lipească obiecte, afișe sau folii ce pot obstrucționa vizibilitatea șoferului.

Când vine vorba de parbrizul spart, autoritățile transmit clar că acesta trebuie înlocuit cât mai rapid pentru a trece de inspecția tehnică periodică. În mod normal cei de la ITP nu vor obliga pe nimeni să-și schimbe parbrizul din cauza unei mici fisuri, atâta timp cât aceasta nu afectează vizibilitatea șoferului, însă nu vor fi îngăduitori atunci când parbrizul este spart iar acest lucru este vizibil.

Cei ce nu respectă această lege pot fi oricând opriți în trafic de polițiști și pot fi amendați conform legii. De asemene, este important de știut că orice accident, chiar și unul minor, trebuie raportat pentru a primi autorizația de reparație a mașinii. Declarația se depune la firma de asigurări pentru șoferii care au CASCO sau la Poliție.

0115
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.