Știri

Anunț major pentru români. Prețul benzinei atinge un nou record, scumpiri majore înainte de weekend. Lista prețurilor carburanților

Prețul carburanților în România, 19 aprilie 2024. Benzina se scumpeşte din nou înainte de weekend, iar preţul motorinei stagnează.

Cea mai ieftină benzină standard costă vineri 7,35 lei litrul, faţă de 7,31 lei litrul cât era miercuri, şi se găseşte la mai multe staţii Petrom şi Lukoil din Bucureşti.

La restul stațiilor din Bucureşti, benzina standard se găsește la prețuri între 7,36 şi 7,51 lei, de asemenea, în creştere.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,86 lei la 8,16 lei, costuri în creştere.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, stagnează de miercuri la 7,51 lei litrul faţă şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil şi Socar.

Preţul maxim ajunge la 7,63 lei litrul, în stagnare.

Prețul pentru motorină premium este între 7,87 lei litrul şi 8,14 lei, de asemenea în creştere faţă de zilele precedente.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.

0119
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.