Știri

Te poți pensiona după o singură zi de muncă? Acești români beneficiază anticipat de bani

În timp ce dezbaterile privind reforma pensiilor din România se intensifică, și interesul pentru subiectul pensiilor anticipate crește. Chiar dacă Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit clarificări, publicul este în continuare preocupat de aspectele practice legate de aceste. O anumită categorie de români se pot pensiona după o singură zi de muncă.

Românii care se pot pensiona după o singură zi de muncă

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a încercat să ofere lămuriri, evidențiind că recalcularea pensiilor va fi efectuată conform noii legi 360, după formula de calcul stabilită, fără a mai acorda beneficii suplimentare nejustificate.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Noua lege 360 este o măsură prin care se încearcă să se aducă transparență și corectitudine în sistem, dar impune și modificări ce necesită înțelegere și adaptare din partea beneficiarilor. În ciuda eventualelor ambiguități, recalcularea pensiilor se realizează în conformitate cu noile norme, fără a oferi avantaje nejustificate.

„În indemnizația minimă socială, avem 1,2 milioane de români. Avem și români care au intrat prin pensie de invaliditate. Poți intra în pensia de invaliditate chiar dacă ai o singură zi de muncă dar, din păcate, ai avut un accident de muncă, ți-ai pierdut capacitatea de muncă și obții pensie de invaliditate.

Dar avem și români care au 35 de ani de cotizare pe salariul minim pe economie și care au tot 1281 de lei pensia minimă. Și atunci, venim și aici cu adecvarea pensiilor, cu ajutorul punctelor de stabilitate”, a adăugat ministrul.

Ce presupune pensionarea anticipată

Pensiile anticipate, care permit renunțarea la activitatea profesională înaintea vârstei standard de pensionare, sunt supuse unor criterii stricte, iar informarea corectă și planificarea atentă a carierei devin critice pentru a beneficia de aceste drepturi în mod optim.

În mod surprinzător, există o categorie de români care se califică pentru pensia anticipată după doar o zi de muncă. Aceștia sunt cei care au suferit accidente de muncă, care le-a afectat iremediabil capacitatea de a mai putea munci și i-au făcut eligibili pentru pensia de invaliditate. Această realitate dureroasă subliniază necesitatea de a investi în prevenirea accidentelor de muncă și în siguranța locurilor de muncă. Cu toate acestea, Ministerul Muncii depune eforturi pentru a asigura un suport adecvat pentru acești beneficiari, prin îmbunătățirea legislației privind pensiile de invaliditate. Este esențial să se înțeleagă că acești români nu aspiră să se afle în această situație și că beneficiile oferite de pensia anticipată sunt estompate de sacrificiul și suferința prin care au trecut.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă ești bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.

Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu.

Românii care se pot pensiona după o singură zi de muncă au suferit accidente de muncă, care le-a afectat iremediabil capacitatea de a mai putea munci și i-au făcut eligibili pentru pensia de invaliditate.

052
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.