Pe 20 aprilie, este praznicul Sfântului Teotim Vindecătorul, episcopul Tomisului. În această zi, este recomandat să rosteşti rugăciunea „Darul învierii”, despre care se spune că vindecă orice suferinţă, fie ea trupească sau sufletească.
Ortodoxe: Sfântul Teotim, episcopul Tomisului
Greco-catolice: Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim de Tomis
Romano-catolice: Ss. Anicet, pp.; Marcian, călug.
Sfântul Teotim, episcopul Tomisului, s-a născut în Dacia Pontică, în a doua jumătate a secolului al IV-lea și la începutul celui următor. Sfântul Teotim ducea o viață ascetică, purta plete lungi și era cunoscut drept „filosof”, potrivit crestinortodox.ro
Socrate spunea despre Sfântul Teotim că „era cunoscut de toți – împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari – pentru evlavia și corectitudinea vieții sale”.
În anul 400, Sfântul Teotim participă la un sinod local din Constantinopol împotriva învățăturii eretice a episcopului Antonin al Efesului. Peste veacuri, Sfântul Ioan Damaschin avea să reproducă, în lucrarea „Sfintele paralele“, câteva povăţuiri morale date de Sfântul Teotim: „Cel ce păcătuiește cu gândul, prin însăși iuțeala gândului, săvârșeste păcatul complet, pe când faptele trupului pot fi întrerupte de multe piedici“; „Lucrul grav nu este să suferi aspru, ci să suferi pe drept“.
Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate, Părinte Ierarhe Teotim, roagă pe Hristos Dumnezeu, ca să vindece trupurile și sufletele noastre.
Prealuminat păstor al Tomisului, vas al isihiei și cuvântării de Dumnezeu, chip al iubirii părintești te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Teotim, revărsând în lume mirul milostivirii de Sus. Pentru aceasta, ca la un izvor pururea curgător al harului lui Dumnezeu la tine alergăm și cu credință îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teotim, inimă în care bate iubirea Sfintei Treimi!
Dezleagă-ne din legăturile nevăzute, tămăduiește-ne și ne călăuzește la raiul smereniei, cu darul de sus și rugăciunile tale către Domnul. Acoperă-ne mintea de năvălirile păgâne și pierzătoare, alinându-ne cu o picătură din roua dumnezeieștii isihii, și ne deschide inima cu razele înțelegerii duhovnicești, ca să ne gătim cum se cuvine a-L primi pe Mântuitorul Hristos. Amin!