Media

Calendar ortodox 20 aprilie 2024. Cruce neagră. Sfântul Teotim Vindecătorul. Rugăciune puternică pentru dezlegare, vindecare și izbăvire de dușmani

Pe 20 aprilie, este praznicul Sfântului Teotim Vindecătorul, episcopul Tomisului. În această zi, este recomandat să rosteşti rugăciunea „Darul învierii”, despre care se spune că vindecă orice suferinţă, fie ea trupească sau sufletească.

Sărbători religioase 20 aprilie 2024

Ortodoxe: Sfântul Teotim, episcopul Tomisului

Greco-catolice: Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim de Tomis

Romano-catolice: Ss. Anicet, pp.; Marcian, călug.

Calendar ortodox 20 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Teotim Vindecătorul

Sfântul Teotim, episcopul Tomisului, s-a născut în Dacia Pontică, în a doua jumătate a secolului al IV-lea și la începutul celui următor. Sfântul Teotim ducea o viață ascetică, purta plete lungi și era cunoscut drept „filosof”, potrivit crestinortodox.ro

Socrate spunea despre Sfântul Teotim că „era cunoscut de toți – împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari – pentru evlavia și corectitudinea vieții sale”.

În anul 400, Sfântul Teotim participă la un sinod local din Constantinopol împotriva învățăturii eretice a episcopului Antonin al Efesului. Peste veacuri, Sfântul Ioan Damaschin avea să reproducă, în lucrarea „Sfintele paralele“, câteva povăţuiri morale date de Sfântul Teotim: „Cel ce păcătuiește cu gândul, prin însăși iuțeala gândului, săvârșeste păcatul complet, pe când faptele trupului pot fi întrerupte de multe piedici“; „Lucrul grav nu este să suferi aspru, ci să suferi pe drept“.

Calendar ortodox 20 aprilie 2024. Rugăciunea Darul Învierii, către Sfântul Teotim

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate, Părinte Ierarhe Teotim, roagă pe Hristos Dumnezeu, ca să vindece trupurile și sufletele noastre.

Prealuminat păstor al Tomisului, vas al isihiei și cuvântării de Dumnezeu, chip al iubirii părintești te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Teotim, revărsând în lume mirul milostivirii de Sus. Pentru aceasta, ca la un izvor pururea curgător al harului lui Dumnezeu la tine alergăm și cu credință îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teotim, inimă în care bate iubirea Sfintei Treimi!

Dezleagă-ne din legăturile nevăzute, tămăduiește-ne și ne călăuzește la raiul smereniei, cu darul de sus și rugăciunile tale către Domnul. Acoperă-ne mintea de năvălirile păgâne și pierzătoare, alinându-ne cu o picătură din roua dumnezeieștii isihii, și ne deschide inima cu razele înțelegerii duhovnicești, ca să ne gătim cum se cuvine a-L primi pe Mântuitorul Hristos. Amin!

076
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.