Știri

Decizie pentru toți cei care au telefoane mobile. Ordinul de la UE a devenit deja obligatoriu

Comisia Europeană a anunțat că a intrat în vigoare Regulamentul privind piețele digitale. Acesta se referă la practicile neloiale ale întreprinderilor care acționează în calitate de controlori de acces în economia platformelor online. Din 7 martie, cele 6 platforme majore care furnizează servicii de bază sunt obligate să respecte anumite cerințe.

Începând cu data de 7 martie, cele 6 platforme majore care furnizează servicii de bază – Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft – sunt obligate să respecte toate cerințele stabilite în Actul legislativ privind piețele digitale (#DMA).

Această legislație urmărește să asigure că aceste platforme se comportă corect online și să prevină practicile neloiale față de întreprinderi și utilizatorii finali.

Mai mare control asupra datelor, telefonului și a aplicațiilor

Pentru tine, aceste modificări aduc un mai mare control asupra datelor tale, telefonului și a aplicațiilor pe care le utilizezi:

Îți oferă libertatea de a decide cum sunt utilizate datele tale personale;
Ai posibilitatea de a alege aplicațiile, browserele și motoarele de căutare implicite pe telefonul tău;
Poți instala aplicațiile dorite și poți elimina aplicațiile preinstalate conform preferințelor tale.
Controlorii de acces desemnați trebuie acum să respecte toate obligațiile prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale.

Astfel, începând din, 7 martie, Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft și ByteDance, cei șase controlori de acces desemnați de Comisie în septembrie 2023, trebuie să respecte pe deplin toate obligațiile prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale.

Scopul Regulamentului privind piețele digitale este de a face piețele digitale din UE mai competitive și mai echitabile. Acesta stabilește noi norme pentru 10 servicii de platformă esențiale definite. Este vorba de motoarele de căutare, piețele online, magazinele de aplicații, publicitatea și mesageria online, și oferă noi drepturi întreprinderilor și utilizatorilor finali europeni.

Utilizatorii comerciali stabiliți în UE, care depind de serviciile oferite de cei șase controlori de acces pentru a ajunge la clienții lor, se vor bucura de noi oportunități. De exemplu, utilizatorii comerciali vor putea:

să beneficieze de un tratament echitabil și de condiții de concurență egale atunci când concurează cu serviciile controlorilor de acces pe platformele acestora;
să solicite interoperabilitatea cu serviciile controlorilor de acces pentru a oferi noi servicii inovatoare;
să își vândă aplicațiile prin alte canale decât magazinele de aplicații ale controlorilor de acces;
să accesează datele generate de activitățile lor pe platformele controlorilor de acces;
să promoveze oferte și să încheie contracte cu clienți în afara platformei controlorilor de acces.
Ce prevede Regulamentul privind piețele digitale
Utilizatorii finali vor beneficia de o gamă mai largă de opțiuni și de inovare în spațiul digital din Europa. Aceștia vor putea:

să își recapete posibilitatea de a alege și de a nu fi blocați în opțiunile implicite furnizate de controlorii de acces, de exemplu vor putea alege alte magazine și servicii de aplicații decât cele oferite de controlorii de acces;
să obțină un control mai bun asupra datelor lor prin posibilitatea de a decide dacă controlorii de acces le pot conecta conturile și, ca urmare, le pot urmări și combina datele cu caracter personal între diferite servicii;
să obțină, să transfere și să utilizeze cu ușurință date de la un serviciu la altul sau de la o aplicație la alta, întrucât vor putea face copii de rezervă ale datelor și vor putea trece de la un serviciu la altul fără a întâmpina probleme;
să folosească servicii alternative de identificare electronică sau de plată în cadrul aplicației.
Comisia poate impune amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri mondială totală a întreprinderii
Dacă suspectează o încălcare a Regulamentului privind piețele digitale, Comisia poate iniția proceduri pentru a investiga eventuala încălcare. În cazul unei încălcări, Comisia poate impune amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri mondială totală a întreprinderii. Acestea pot ajunge până la 20 % în cazul unor încălcări repetate.

Mai mult, în cazul încălcărilor sistematice, Comisia poate, de asemenea, să adopte măsuri corective suplimentare. E vorba de impunerea obligației ca un controlor de acces să își vândă o activitate comercială sau părți ale acesteia. Mai este și interdicția ca un controlor de acces să achiziționeze servicii suplimentare legate de încălcarea sistematică.

0109
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.