Știri

S-a decis plata a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card înainte de Paște

Înaintea Paștelui din 2024, anumite companii au anunțat că vor oferi prime semnificative angajaților lor. Astfel, în Săptămâna Mare, unii angajați primesc 3.000 de lei pe card, împreună cu o majorare salarială de 1.200 de lei. În plus, aceștia beneficiază de tichete de masă și de un spor „de armonizare” în valoare de 200 de lei.

Există firme și companii de stat care oferă prime consistente de Paște. Noul Contract Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor va intra în vigoare în cel mai scurt timp. Acest lucru se petrece, după ce liderii sindicatelor și administrația Complexului Energetic Oltenia au ajuns la un acord în ședința de miercuri.

Chiar dacă sindicaliștii au solicitat o creștere a veniturilor de 1450 de lei, acest lucru nu s-a întâmplat. Minerii și energeticienii urmează să primească doar 1200 de lei brut.

De asemenea, o altă temă care a întârziat aceste negocieri a fost cea a plăților compensatorii. Reprezentanții salariaților au solicitat 40 de astfel de plăți. S-a convenit, însă, ca doar 24 de salarii să fie oferite angajaților companiei în caz de concedieri colective.

Primă de Paște de 3000 de lei

În urma negocierilor dintre părți, au fost stabilite următoarele:

Indexarea salariilor în sumă fixă cu 1200 lei brut per salariat;
Alocarea a 200 de lei brut per salariat pentru fondul de armonizare/promovare;
Introducerea sporurilor/adaosurilor în salarii;
Acordarea de tichete de masă în valoare de 35 de lei pe zi, per normă lunară, per salariat;
O primă specială pentru anul 2024, cu ocazia sărbătorilor pascale, în valoare de 3000 de lei brut per salariat;
Asigurarea transportului maxim 60 km pe sens pe traseele stabilite prin contractele comerciale;
Acordarea de salarii compensatorii în cazul concedierilor colective, cu un maxim de 24 de salarii brute înscrise în CIM, și cu un minim de 1 salariu brut înscris în CIM, în funcție de numărul de ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
Acordarea de salarii compensatorii în cazul concedierilor individuale, în intervalul de la 1 la 8 salarii brute înscrise în CIM
Contractul Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor urmează să fie depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. Dacă inspectorii nu vor identifica probleme, atunci actul va începe să-și producă efectele.

Alte firme acordă prime de Paște de 300 de lei

Primele de Paște din 2024, în formă de cadou în numerar de 300 de lei, sunt asimilate veniturilor din salarii. Ele nu sunt incluse în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii și contribuțiilor sociale obligatorii.

Veniturile care nu sunt impozitate
Conform articolului 76 alineatul (4) din Codul Fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile, în sensul impozitului pe venit:

ajutoarele de înmormântare
ajutoarele pentru boli grave și incurabile
ajutoarele pentru dispozitive medicale
ajutoarele pentru naștere/adopție
ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale
veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora
contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului

contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, așa cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern.

0150
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.