Știri

A 13-a pensie. Ce șanse sunt să fie implementată și în România

Ce se întâmplă în România cu a 13-a pensie? Ce țară din Europa care face referendum ca să o acorde? vă spunem în cele ce urmează.

Elveția vrea să sară în sprijinul pensionarilor și să acorde a 13-a pensie dat fiind faptul că viața s-a scumpit foarte mult. Pensionarii din România au cerut, la rândul lor, plata unei pensii anuale suplimentare sau a 13-a pensie.

Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. La 1 septembrie 2024 va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor. Newsweek România a citit-o și dă vești proaste pensionarilor.

Nici pe baza acestei legi a pensiilor nu va exista o a 13-a pensie pentru pensionari.

Ce se întâmplă în România cu a 13-a pensie? Ce țară din Europa care face referendum ca să o acorde?

Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra a două propuneri cruciale pentru pensionari: plata celei de a 13-a pensii şi o majorare a vârstei de pensionare, informează AFP, preluată de Agerpres.

Sondajele de opinie arată că o propunere vizând majorarea, treptată, a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani, pare sortită eşecului. În schimb, cea de a doua propunere, vizând acordarea celei de a 13-a pensii în fiecare an, similar cu cel de al 13-lea salariu are şanse să fie adoptată.

53% din cei intervievaţi au declarat că susţin iniţiativa, în timp ce 43% sunt împotrivă. În prezent, pensia medie de în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură şi 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit. Este vorba de sume insuficiente pentru o ţară considerată una din cele mai scumpe din lume.

âDe exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro) iar o cafea costă mai mult de cinci franci (peste 25 RON).

Ungaria acordă o a 13-a pensie infimă.

Guvernul maghiar a avut această inițitivă, dar a 13-a pensie este de doar 25 de lei.

„În urmă cu câteva zile, ministrul de finanțe Mihály Varga a declarat că este corect ca pensionarii să primească un bonus de pensie în luna noiembrie a acestui an. Prima de pensie este plătită doar dacă creșterea economică depășește 3,5%. Iar potrivit lui Mihály Varga, aceasta ar putea fi mai mare în acest an – creșterea economică ar putea fi de 3,6 la sută.

În acest caz, prima de pensie ar putea fi de maximum 2.000 de forinți (adică 25 de lei).

073
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.