Știri

Se spală în ajunul Floriilor? Iată ce spun preoţii despre data de 27 aprilie 2024

Mulți se întreabă dacă este permisă spălarea rufelor în Sâmbăta lui Lazăr, zi cunoscută și sub numele de Moșii de Florii, fiind o dilemă pentru mulți credincioși.

Conform spuselor preoților, anumite activități casnice sunt considerate interzise în Sâmbăta Floriilor.

În această zi de sâmbătă, în tradiția Bisericii Ortodoxe, este celebrată una dintre cele mai mari minuni săvârșite de Iisus Hristos în timpul vieții Sale pământești, mai exact, învierea lui Lazăr.

Sâmbăta dinaintea sărbătorii Floriilor este cunoscută și sub numele de Moșii de Florii, ocazie cu care se aduc pomeni pentru sufletele rudelor decedate.

În Sâmbăta lui Lazăr, înainte de sărbătoarea Floriilor, în mediul rural, femeile se abțin de la tors. Aceasta se face pentru a evita ca cei decedați, care așteaptă la porțile Raiului, să se întoarcă pe pământ.

Totodată, în Sâmbăta lui Lazăr, se evită spălatul, coacerea și credincioșii caută să trăiască în sobrietate și cumpătare.

Se mai constată că această zi este consacrată iertării, motiv pentru care este recomandat să îți ierți cei care ți-au greșit și să eviți să te superi sau să te cerți cu cineva.

Conform unei tradiții, la miezul nopții înaintea Floriilor, se spune că fetele fierbeau apă împreună cu busuioc și fire de la ciucurii alese dintr-o năframa. Această năframa era luată fără permisiune de la înmormântarea unei fete mai mari.

În Duminica Floriilor, tinerele își spălau părul cu această apă, aruncând-o apoi la baza unui pom fructifer. Se spera astfel că părul le va crește sănătos și bogat.
De asemenea, în Sâmbăta lui Lazăr, în bisericile ortodoxe, se cântă cântece religioase ce evocă moartea și învierea lui Lazăr, bunul prieten al lui Iisus. Învierea lui Lazăr prefigurează Învierea Mântuitorului Hristos.

În vremuri trecute, fetele obișnuiau să colinde casele oamenilor purtând coronițe împodobite cu flori de câmp pe cap.

Printre ele, o fată, numită Lăzărița, era îmbrăcată într-o rochie asemănătoare cu cea a unei mirese.
De asemenea, în această zi sfântă, copiii au obiceiul să meargă la vecini și prieteni cu crengi de salcie sfințite de către preot. Ei împărtășesc prin cântece povești despre Iisus și sunt întâmpinați cu mare bucurie de către gazde, care le oferă ouă albe, crude, pentru a fi vopsite în timpul sărbătorii de Paște.

În această zi, gospodinele se ocupă cu pregătirea plăcintelor pentru Sâmbăta lui Lazăr, pe care le împart apoi cu vecinii, rudele și musafirii. În schimb, fetele tinere se dedică plantării florilor, înțelegând că acestea vor înflori bogat în curând.

0145
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.