Ce sărbătoare este pe 30 aprilie 2024 în calendarul creștin ortodox. Află semnificația acestei zile din Săptămâna Patimilor și tradițiile pe care credincioșii le respectă an de an în Martea Mare.
Săptămâna Mare este cunoscută și ca Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. Pe tot parcursul săptămânii, credincioșii se spovedesc, țin post și se roagă, pregătindu-se sufletește pentru Învierea Domnului și pentru a primi Sfânta Împărtășanie.
Astfel, săptămâna dinaintea Paștelui este o perioadă de introspecție și de purificare pentru celebrarea Paștelui. A doua zi din Săptămâna Patimilor lui Hristos este Marțea Mare, anul acesta fiind marcată în calendar pe data de 30 aprilie. Potrivit scrierilor bisericești, Marțea Mare mai este numită și Marțea Seacă.
În această zi din Săptămâna Patimilor, Sfinții Părinți au rânduit să se citească, în timpul deniei, Pilda celor zece fecioare. Această pildă prezintă credincioșilor zece fecioare, cinci „înțelepte” și cinci „neînțelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. Potrivit libertatea.ro, în Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți, unde Domnul se numește pe sine „mire”, iar Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”. Prin această pildă transmisă de Sfinții Apostoli și Evangheliști, preoții îi pregătesc pe credincioși pentru cea de-a doua venire a Mântuitorului.
Astfel, Iisus este Mirele, iar creștinii trebuie să fie mereu gata să îl întâmpine. Conform preoților, credincioșii trebuie să aibă mereu candela aprinsă în suflet și să dea dovadă de putere, căci numai așa se poate ajunge în Împărăția Veșnică. Candelele aprinse au o simbolistică aparte, acestea semnificând faptele bune, și trebuie să ardă până la sfârșitul lumii. Flacăra lumânărilor este alimentată de untdelemn, iar prin acesta credincioșii înțeleg credința.
Conform crestinortodox.ro, Sfântul Serafim Sarov susține că lămpile goale simbolizează absența darurilor Sfântului Duh din inima lor.
Se spune că lumina lor s-a stins din cauza lipsei unei credințe puternice, care să se manifeste prin fapte bune.
Pe lângă rugăciune, post și spovedanie, credincioșii mai respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor.
În fiecare zi din Săptămâna Mare, inclusiv în Marțea Seacă, la biserică se țin slujbe speciale, numite denii și predici pentru curățenie sufletească și iertare de păcate.
Deniile încep duminica seara, pe 28 aprilie 2024, cea dintâi fiind, de fapt, Utrenia zilei de luni, care însă nu se mai săvârșește dimineața, după cumo arată denumirea slujbei, ci seara, în ajunul zilei respective. Și dacă vă întrebați de unde vine cuvântul denie, trebuie să știți că acesta provine din slavul „vdenie” care înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.
În afară de denii, în Săptămâna Mare, credincioșii sunt îndemnați să țină post, să ierte și să se împace cu toți cei care au fost în dușmănie.
Pe de altă parte, în tradiția populară, în Marțea Mare, se mătură, se spală și se face curat în casă și în gospodărie. De asemenea, Marțea Seacă este și ultima zi din Săptămâna Patimilor în care oamenii mai pot muncii la câmp.
Totodată, aceasta este ultima zi dinaintea Paștelui în care gospodinele mai pot spăla și călca, următoarele zile fiind dedicate pregătirii mâncărurilor și mersului la biserică. De altfel, bărbații au responsabilitatea de a ajuta femeile la curățenie și treburi gospodărești.
O altă tradiție din Marțea Mare spune că în această zi trebuie să ne spălăm, pentru a îndepărta toate bolile de pe corpul nostru.