Știri

Prețul benzinei a crescut din nou. Ce prețuri au carburanții la pompă azi, 1 mai 2024

Prețul carburanților în România, 30 aprilie 2024. Motorina se ieftineşte din nou şi ajunge, pentru a doua zi consecutiv, la un preţ mai mic decât benzina.

Cea mai ieftină benzină standard costă marţi 7,33 lei litrul, în stagnare, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor din Bucureşti, benzina standard se găsește la prețuri între 7,34 şi 7,49 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,84 lei la 8,14 lei.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, a ajuns marţi la 7,32 lei litrul, faţă de 7,37 lei cât era vineri, şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, Str. Vasile Lascar, nr. 141A.

Preţul maxim ajunge la 7,45 lei litrul în București, de asemenea în scădere.

Prețul pentru motorină premium este între 7,70 lei litrul şi 7,96, tot în scădere.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășească 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.

054
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.