Știri

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare. Lucruri care sunt total interzise în această zi sfântă

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, marcând Patimile și Crucea lui Isus Hristos. Pentru credincioși, această zi este caracterizată de rugăciune, reflecție și respectarea tradițiilor. Iată ce NU ai voie să faci în această zi!

În timp ce există obiceiuri specifice asociate cu această zi sacru, există și anumite lucruri pe care credincioșii sunt sfătuiți să le evite în această zi solemnă. Află mai multe despre ceea ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare și de ce aceste interdicții sunt considerate importante.

1. Nu ai voie să consumi carne sau alcool în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, credincioșii sunt sfătuiți să se abțină de la consumul de carne și alcool. Această abstinență este legată de tradiția postului de Paște, care precede Învierea lui Isus Hristos. Consumul de carne și alcool în această zi este considerat o lipsă de respect față de semnificația religioasă a momentului și față de sacrificiul lui Iisus.

2. Nu ai voie să desfășori activități profane în Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi de reculegere și respect pentru credincioși. Prin urmare, este recomandat să eviți activitățile profane sau distractive care ar putea diminua solemnitatea acestei zile. Astfel, este interzis să petreci sau să desfășori activități sexuale.

3. Nu ai voie să coci pâine sau cozonaci în Vinerea Mare

În această zi sacră, se spune că nu ar trebui să se coacă nimic, nici pâine, nici cozonaci. Conform tradiției, gospodinele care încalcă această interdicție vor arde mâinile Maicii Domnului.

4. Nu ai voie să mănânci urzici în Vinerea Mare

Urzicile sunt asociate cu suferința și durerea, deoarece se spune că Iisus a fost bătut cu ele în timpul Patimilor. Drept urmare, în Vinerea Mare, credincioșii evită consumul de urzici, respectând simbolistica asociată cu suferința lui Iisus Hristos.

5. Nu ai voie să folosești oțet în Vinerea Mare

Buzele Mântuitorului au fost umezite cu oțet în timpul crucificării, iar acest lucru este amintit și respectat în Vinerea Mare. Prin urmare, credincioșii evită utilizarea oțetului în această zi, în semn de respect și reverență față de suferința lui Isus.

6. Nu ai voie să gătești, să calci sau să speli în Vinerea Mare

În tradiția populară, Vinerea Mare este considerată o zi de doliu și reculegere, iar credincioșii sunt sfătuiți să se abțină de la activități casnice obișnuite precum gătitul, curățenia sau coaserea. Aceste interdicții sunt menite să sublinieze solemnitatea și sacralitatea zilei.

7. Este interzis să te tunzi în Vinerea Mare

Conform superstiției, tăierea părului în Vinerea Mare poate aduce ghinion și poate duce la pierderea unei persoane dragi. Prin urmare, mulți credincioși evită să meargă la frizer în această zi.

031
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.