Știri

Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate

Specialiștii din cadrul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au făcut un anunț de ultimă oră! Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, valabilă de la ora 13:00 până la miezul nopții.

În urmă cu puțin timp, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod galben, pe râuri din 12 bazine hidrografice, valabilă de astăzi, de la ora 13:00, până la miezul nopții.

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe

Specialiștii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au făcut un anunț de ultim moment! Un cod galben de inundații a fost emis pentru râuri din 12 județe.

Sunt vizate râuri din județele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa,Buzău, Suceava, Neamţ, Harghita, Bacău, Botoşani şi Iaşi.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Argeş, Ialomiţa, Siret şi Jijia, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.”, precizează hidrologii.

Specialiștii menționează că atenționarea vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Iaşi.

Cod galben de ploi şi vijelii în zeci de judeţe din România

Tot astăzi, în prima parte a zilei, specialiștii Administrației de Meteorologie au emis, cu puțin timp în urmă, un cod galben de ploi și vijelii valabil pentru zeci de județe din România.

Avertizarea meteo ANM este valabilă astăzi, 7 mai 2024, în intervalul orar 10.00 – 23.00 şi vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Moldova. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, pe arii restrânse, și în restul țării. În zilele următoare, vremea va fi instabilă îndeosebi în jumătatea de vest a teritoriului”, se arată în avertizarea meteo de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

080
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.