Știri

Se schimbă buletinele. Românii care trebuie să-și înlocuiască cartea de indentitatea veche cu cea digitală

În sfârșit scăpăm de hârtii și de dosarul cu șină. Actele de stare civilă vor putea fi obținute electronic în curând.

Ne apropiem și de momentul când vom avea o carte de identitate electronică.

Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date: „În momentul acesta avem un sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă care deja funcționează. Avem un județ conectat la acest sistem și se generează acte digitale chiar în momentele în care discutăm. Eu zic că într-un foarte scurt timp, într-un interval de câteva săptămâni, va fi accesibil de către cetățeni și de către celelalte autorități publice.

Punerea în funcțiune va fi făcută gradual, inițial la nivelul unor județe, după care va fi extins la nivelul tuturor județelor. Este vorba de actele de stare civilă, astfel încât cetățenii să poată să își poată obține certificatele de stare civilă și, foarte important, celelalte autorități publice, gradual se vor interconecta la acest sistem, astfel încât este doar o previziune pe care o fac eu. Cetățeanului, în următorii doi, trei ani, în România, nimeni, nicio autoritate publică nu-i va mai solicita certificatul de naștere sau de căsătorie, acesta putând fi obținut automat din sistemul informatic.

Teoretic, legea spune același lucru și acum. Doar că, ceea ce am făcut noi în ultimii cinci ani am digitalizat întreaga arhivă din ultima 100 de ani, începând cu ianuarie 1921.Toate actele de stare civilă care atestă nașterea, căsătoria sau decesul ori divorțul, toate au fost digitalizate.

În momentul acesta sunt 68,5 milioane de acte de stare civilă digitale încărcate deja în sistem și mai lucrăm pentru verificarea calității pentru aproximativ 9 milioane de acte de stare civilă”.

Când le vom avea?

„O evoluție importantă avut loc joi. Guvernul a adoptat printr-o hotărâre, metodologia pe stare civilă, astfel încât a aprobat și forma noului certificat de stare civilă, noul certificat de naștere, noul certificat de căsătorie, astfel încât noi în momentul acesta. Așteptăm deja publicarea acestei hotărâri de Guvern și imediat după publicare vom da o comandă pentru confecționare acestor certificate de stare civilă, întrucât cetățenii vor avea opțiunea să le solicite și fizic, nu doar digital. Adică avem în principiu ofertă pentru orice dorință”.

Ce trebuie să faci ca să obții certificatul de naștere?

„Nașterea se produce, de regulă, în 99,99%, într-o unitate sanitară. Medicul întocmește un certificat constatator al nașterii. Acesta va fi digital. Toate instituțiile sanitare vor fi interconectate la acest sistem, astfel încât medicii vor completa în mod electronic certificatul constatator de naștere, iar părintele, unul dintre părinți va avea posibilitatea să intre într-un portal al cetățeanului să își facă propria declarație. Astfel încât cele două instrumente digitale certificatul constatator semnat digital de către medic și cererea depusă în portal de către cetățean se vor întâlni, iar ofițerul de stare civilă va avea posibilitatea să întocmească actul de naștere și la final, în funcție de opțiunea părintelui, dacă își dorește, e certificat digital îl va primi certificatul digital de naștere al minorului la adresa de e-mail cu care s-a autentificat sau va fi informat dacă-l dorește fizic, de unde îl poate ridica”.

Când va fi implementată cartea electronică de identitate?

„Dacă în stare civilă vorbim de săptămâni până îl punem în funcțiune, la cartea electronică mai avem de lucrat. Proiectarea am terminat-o la finalul lunii februarie.

În momentul acesta se desfășoară niște teste tehnice pentru a verifica sub aspectul securității ceea ce am proiectat. Eu apreciez că în câteva luni, mai puțin de șase luni cartea electronică va fi disponibilă inițial în București, după care va fi extinsă într-un ritm foarte alert. Ca să să vă faceți o idee, noi avem un target anul acesta, o obligație, să avem la 31 decembrie să avem 1,7 milioane de cărți electronice de identitate în circulație.

Acum se emit la Cluj. Am depășit cifra de 19.000 de instrumente de acest gen emise la Cluj. Cetățenii posesori a acestui prototip, care a fost în teste, e vorba de proiectul pilot la Cluj, vor avea posibilitatea să le preschimbe cu nou prototip, având în vedere că acesta va fi mult, mult mai versatil decât ceea ce emitem în momentul acesta”.

Ce vom putea face cu acest buletin electronic?

„Pentru o primă etapă, cel mai important va fi autentificarea. Vă spuneam mai devreme de portalul pentru stare civilă, ne vom putea autentifica în portalul de stare civilă astfel încât să solicităm certificate de stare civilă. Ulterior, întreaga administrație publică, prin interoperabilizare, va permite accesul cetățeanului în orice sistem al administrației publice. În momentul acesta, noi colaborăm cu mai multe autorități publice din România. Vă pot spune că va fi o avalanșă de servicii publice digitale expuse, cel puțin până la finalul acestui an și continuând cu anul viitor”.

De ce a durat atât de mult? Duntem totuși în urma multor țări europene la capitolul carte electronică de identitate. Dacă nu implementăm acest proiect, pierdem și banii din PNRR alocați acestui proiect.

„În momentul acesta eu nu iau în calcul pierderea banilor din PNRR. Eu pot să dezvolt și să discut situația unității pe care o coordonez eu, o unitate foarte mică, cu niște oameni foarte inimoși. Am o echipă fantastică pe care o coordonez. Prototipul pe de care discutăm este un rezultat al muncii românilor, echipei de români, care s-au asigurat că nu ne blocăm într-o singură tehnologie pentru că furnizorii, în momentul în care îți expun anumite tehnologii, vor să-și asigure unicitatea. Nu depinde doar de noi, dar în momentul acesta eu sunt extrem de optimist. Anul acesta cu siguranță vom avea carte electronică de identitate iar starea civilă digitală în momentul acesta este funcțională”.

030
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.